Băuturi

Băuturi

Ayran. Băutură turcească răcoroasă și hidratantă

- ingrediente -

 Rețeta Ayran este o rețeta tradițională turcească de băutură sărată, pe bază de iaurt rece. Se servește pentru a potoli setea, pentru răcorire, dar și pentru a calma gustul picant al unor preparate și ajută la calmarea stomacului. Este o băutură plină de proteine și previne deshidratarea.

  • iaurt
  • apă
  • sare
  • opțional: diverse verdețuri aromatizate

- mod de preparare -

Băutura turcească Ayran se bea, de obicei, alături de preparate din carne și mâncare de stradă, precum kumpir și doner kebab. Este omniprezentă în Turcia pe rafturile din aproape toate magazinele alimentare.

Citiți și: Smoothies de legume proaspete. Patru rețete gustoase și detoxifiante

Cum se prepară rețeta Ayaran?

Iaurtul rece se diluează cu apă rece, în cantitățile dorite de fiecare și se amestecă cu puțină sare. Pot fi folosite cantități egale de iaurt și apă. Se poate adăuga și puțină mentă pentru un plus de efect răcoritor.

Citiți și: Rețete de Apă aromată cu fructe, plină de vitamine și minerale și în același timp, detoxifiantă

Ayran provine din orașul Susurluk, localitate recunoscută pentru diversitate de produse lactate. Se spune că iaurtul pentru Ayran este preparat cu un amestec de lapte de bivoliță, vacă și câteodată oaie, care este vărsat dintr-o găleată într-alta pentru a crea spumă.

Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest
Redustore - produse pentru casă

vezi mai multe