Conserve și murături

Conserve și murături

Dulceață de nuci verzi

- ingrediente -

  •  1 kg nuci verzi, cântărite după curățare
  • 800 g zahăr
  • 500 ml apă
  • zeama de la 2 lămâi
  • arome: vanilie, cuișoare, scorțișoară
  • 1plic sare de lămâie
  • multă apă pentru clătire
  • 2-3 perechi de mânuși chirurgicale

- mod de preparare -

 Neapărat, folosiți mânuși chirurgicale, pe care le schimbați pe parcurs, în timp ce curățați nucile, pentru că aceastea pătează foarte rău.

Nucile se curăță  până la coaja albă, acolo unde nu mai sunt chiar amare și se adaugă imediat în apă rece în care s-a dizolvat sare de lămâie, pentru a nu oxida și pentru a elimina din gustul amar.

Se țin în apă rece câteva ore bune, aceasta schimbându-se de două, trei ori.

Pe vremuri, bunicile și mămicile foloseau apă de var în loc de apă cu sare de lămâie.

Între timp se fierbe siropul din 500 ml apă și 800 g zahăr, iar când acesta capătă consistența șiropului pentru dulceață, se adaugă nucile bine scurse și eventual șterse și se fierb împreună cu siropul pentru 45-60 de minute, la foc încet, adăugând pe parcurs și zeama de lămâie și amestecând în dulceață din când în când.

Dulceața se aromatizează după gust, fie cu vanilie, cuișoare sau scorțișoară.

Se pune fierbinte în borcanele sterilizate, se înfiletează capacele și se învelesc borcanele în pături, lăsându-le acolo până se răcesc definitiv.

Să vă fie de folos!

Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest