Conserve și murături

Conserve și murături

Gem de zmeură cu și fără semințe

- ingrediente -

 Foarte bun acest Gem de zmeură cu și fără semințe, servit la mic dejun pe o felie de pâine tartinată cu unt, dar la fel de bun va fi și folosit la prăjituri.

  • 1 kg zmeură
  • 500 - 750 gr zahăr
  • zeama de la 1/2 lămâie

- mod de preparare -

 Trebuie știut că, în comparație cu dulceața,  la gem zahărul se poate reduce în  funcție de gustul fructelor.

La această rețetă de gem de zmeură cu și fără semințe cantitatea de zahăr poate varia intre 500-750 gr.

Se curăță bine fructele de zmeură, de impiutrități, codițe și frunzulițe, se clătesc în apă rece și se scurg bine. Se pun într-un vas cu pereți dubli, se amestecă cu zahărul și se dau la frigider pentru 5-6 ore, sau de seara până dimineața.

Apoi, se adaugă zeama de lămâie și se pune vasul la foc mediu până începe să fiarbă. Se înlătură spuma care se formează și se reduce focul la intensitate minimă.

Se lasă gemul la fiert până când siropul se reduce consistent și trece testul picăturii. Adică, se ia o farfurie rece, se pune o picătură de sirop și dacă se păstrează forma ei și nu se împrăștie pe farfurie, gemul este gata.

Jumătate din gem se pune în borcane sterilizate și se înfiletează capacele. Cealaltă jumătate din gem se trece prin sită pentru a înlătura semințele și se pune fierbinte în borcane, ca și celălalt. Gemul de zmeură fără semințe va fi foarte util pentru jeleuri, la prăjituri.

Borcanele cu gem de zmeură se învelesc în pături și se lasă acolo până se răcesc, apoi se trec în cămară.

 

Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest
Redustore - produse pentru casă

vezi mai multe