Conserve și murături

Conserve și murături

Patru rețete cu căpșuni pentru cămara noastră

- ingrediente -

 Nu putem lăsa sezonul căpșunilor românești, gustoase și aromate, să treacă fără să ne umplem cămara cu diverse preparate. Vedeți mai jos Patru rețete cu căpșuni pentru cămara noastră:

  • Dulceață de căpșuni
  • Gem de căpșuni
  • Sirop de căpșuni
  • Nectar de căpșuni

- mod de preparare -

  • Pentru Rețeta de dulceață de căpșuni avem nevoie de: 2 kg căpșuni, 2 kg de zahăr, 200 ml apă, zeama de la 2 lămâi.

Cum procedăm  pentru a prepara rețeta dulceață de căpșuni.

Spălăm căpșunile ți apă rece, le scurgem bine și le îndepărtăm codițele.

Fierbem apa cu zahărul și zeama de la cele două lămâi, într-un vas cu pereți dubli, la foc mic. Fierbem siropul pentru aproximativ 15 minute, apoi adăugăm căpșunile și le lăsăm să fiarbă 5 minute. Nu uităm să îndepărtăm spuma care se formează. Stingem focul și lăsăm căpșunile în sirop aproximativ 30 de minute, după care le strecurăm. În acest timp ele își vor lăsa aroma în sirop.

Punem din nou siropul la fiert și îl fierbem până se reduce consistent și trece testul picăturii pe farfuria rece. Adăugăm din nou căpșunile în sirop, le mai fierbem 5 minute, după care punem dulceața de căpșuni în borcanele sterilizate. Înfiletăm capacele și acoperim borcanele cu pături, lăsându-le așa până se răcesc. Apoi le etuchetăm și le trecem în cămară.

Vedeți și Rețeta Dulceață de nuci verzi

  • Pentru Rețeta de gem de căpșuni avem nevoie de: 2 kg căpșuni, 750 gr zahăr, zeama de la 1 lămâie. 

Ca și la rețeta de dulceață, spălăm căpșunile, le scurgem bine, le îndepărtăm codițele și frunzele, apoi le feliem în jumătăți sau sferturi.

Într-o cratiță cu pereți dubli adăugămcăpșunile feliate și punem zahărul peste ele. Le amestecăm ușor, le acoperim și le lăsăm la rece aproximativ o oră. le mai amestecăm din când în când pentru a-și lăsa siropul. După acest interval, adăugăm zeama de lămâie și transferăm vasul pe foc. Fierbem gemul de căpșuni, mai întâi la foc mare până atinge punctul de fierbere și reușim să îndepărtăm spuma. Apoi micșorăm intensitatea focului spre minim și fierbem gemul până se reduce la jumătate.

Punem gemul fierbinte în borcanele sterilizate, le înfiletăm capacele și le acoperim cu pături. Le lăsăm așa până se răcesc, apoi le trecem în cămară, etichetate cu data preparării.

  • Pentru Rețeta de sirop de căpșuni avem nevoie de: 2 kg căpșuni proaspete și bine coapte, 1 kg zahăr, zeama de la o lămâie.

Se spală bine căpșunile, sub jet de apă rece, apoi li se îndepărtează codițele și se pun într-o oală cu perețu dubli. Se adaugă zahărul, se amestecă bine, se acoperă vasul și se dă la rece de pe o zi pe alta. Se mai amestecă în ele pe parcurs.

A doua zi se scurg bine căpșunile, fără a le presa, iar siropul se trece printr-o sită deasă. Se fierbe siropul de căpșuni pentru 10-15 minute, adăugând spre final și zeama de lămâie. Siropul de căpșuni se pune fierbinte în sticlele sterilizate în prealabil, se înfiletează capacele si se învelesc sticlele în pături, lăsându-le acolo până se răcesc, abia apoi se pot trece în cămară.

Este bun servit cu apă minerală și cuburi de gheață.

Căpșunile rămase se pot folosi la un desert, transformându-le fie în spumă, fie în jeleu, se pot consuma sub formă de smoothie în amestec cu alte fructi, sau se pot consuma ca atare cu frișcă.

Vedeți și Rețeta Dulceață de cireșe

  • Pentru Rețeta Nectar de căpșuni avem nevoie de: 1 kg căpșuni proaspete și bine coapte, 350 gr zahăr, 300 ml apă, zeama de la o lămâie

Cum preparăm Rețeta Nectar de căpșuni

Spălăm bine căpșunile și le lăsăm la scurs. Nu îndepărtăm codițele cu frunzele când le spălăm, deoarece căpșunile se pot îmbiba cu apă, pe la cotoare. Îndepărtăm codițele cu frunzele exact în momentul folosirii.

Punem apa cu zahărul la fiert și preparăm un sirop scăzut, ca pentru dulceață.  Când siropul pentru nectarul de căpșuni este aproape gata, îndepărtăm codițele cu frunzele de la căpșuni și pasăm căpșunile cu un blender vertical. Le adăugăm peste siropul de pe foc, împreună cu zeama de lămâie și le lăsăm să fiarbă pentru 2-3 clocote, îndepărtând spuma care se formează.

Trecem nectarul de căpșuni printr-o sită deasă, apoi îl punem fierbinte în sticle sterilizate.

Înfiletăm capacele și așezăm sticlele cu nectar de căpșuni într-un vas cu apă fierbinte, la baza căruia  așezăm un ștergar de bucătărie. Mai fierbem sticlele pentru 2- 3 minute, apoi le lăsăm în vasul cu apă până se răcesc definitive. Le etichetăm și le trecem în cămară pentru la iarnă.

Să vă fie de folos!

SURSA

Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest
Redustore - produse pentru casă

vezi mai multe