Conserve și murături

Conserve și murături

Zacuscă de ghebe

- ingrediente -

Zacusca de ghebe va fi una dintre cele mai apreciate conserve,  în rândul iubitorilor de ciuperci.

  • 2 kg ghebe, curăţate
  • 1 kg ceapă
  • 1 kg morcov
  • 2 kg ardei copţi, capia şi gogoşari
  • 450 gr pastă concentrată de tomate sau bulion
  • sare după gust
  • piper
  • cimbru
  • 2-3 foi de dafin
  • 500 ml ulei
  • apă pentru fiert ghebele

- mod de preparare -

 Mai întâi curăţăm ghebele şi le spălăm în 2-3 ape pentru a îndepărta toate impurităţile, apoi le punem la fiert în apă cât să le acopere, cu puţină sare.
Le lăsăm să fiarbă până se vor înmuia, aproximativ 30 de minute la foc mediu.
Apoi le vom clăti cu apă rece şi le vom lasă la scurs.
Între timp ne ocupăm de legume, curăţăm ceapa şi o tocăm solzisori, iar morcovul curăţat îl dăm pe răzătoare.
Ardeii îi coacem, îi curăţăm şi îi lăsăm la scurs, apoi îi tocăm mărunt. Nu aruncăm lichidul rezultat, folosim o parte din el la zacuscă.
Punem uleiul la încins, apoi adăugăm ceapa şi picurăm puţină zeamă de la ardei, atât cât să ne ajute să nu se prăjească ceapa ci mai mult să se înăbuşe.
Când ceapa devine sticloasă, adăugăm morcovul.
Tocăm mărunt ghebele scurse bine şi le adăugăm peste ingredientele de pe foc.
După un timp, adăugăm şi ardeiul copt, presăram condimente şi sare, adăugăm şi foile de dafin şi omogenizăm bine totul.
Acoperim vasul şi lăsăm ingredientele să se înăbuşe bine, picurând din când în când câte puţin lichid de la ardeiul copt.
Lăsăm vasul pe foc aproximativ 40 de minute, după care adăugăm pastă de roşii, potrivim de sare şi condimente şi dăm vasul la cuptor până când uleiul se va ridică la suprafaţă.
Scoatem vasul din cuptor şi introducem borcanele spălate şi scurse pentru a le steriliza. Oprim focul, că deja cuptorul este fierbinte.
Le lăsăm 6-8 minute, după care le scoatem şi le aşezăm într-o tavă, apoi le umplem cu zacuscă şi le infiletam capacele.
Dăm tava cu borcanele la cuptor pentru 5 minute la 180 de grade, apoi stingem focul şi lăsăm borcanele în cuptor până când se vor răci definitiv, după care le etichetăm şi le trecem în cămară.

Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest