Culinare

Bucătăria fără foc - un stil de viaţă!

- ingrediente -




Există persoane - numărul lor fiind în continuă crestere - care, pe lângă faptul că nu consumă carne, au obiceiul de a nu pregăti mâncarea la foc, prin fierbere, coacere sau prăjire, si nici nu consumă alimente pasteurizate sau congelate. Prin prelucrare termică, alimentele nu numai că-si pierd din valorile nutritive, dar sunt îndepărtate si unele arome si substanţe volatile, care dau gust plăcut hranei. În ultimul timp, la diferite evenimente culinare, se fac tot mai mult demonstraţii de gătit hrană neprelucrată la foc. Practicanţii alimentaţiei naturale confirmă faptul că alimentele negătite sunt mult mai bune si mai gustoase decât cele gătite. Alimentaţia naturală foloseste legume - morcov, pătrunjel, păstârnac, ţelină, sfeclă rosie, varză, salată verde, leurdă, rosii, castraveţi, linte, ardei, conopidă, spanac, ceapă, usturoi etc. -, fructe, cereale, lactate, ouă, miere. De asemenea, grâu germinat, tărâţe de grâu, gris si hriscă (se găseste la plafar). Hrisca este săţioasă si are avantajul că se înmoaie în două-trei ore în apă călduţă. Alimentaţia naturală nu foloseste: zahăr, coloranţi, conservanţi, carne si niciun fel de tratament termic. În bucătăria fără foc nu există aragaz, în schimb este necesar un robot. Pentru început este bună si o simplă răzătoare. Este bine să folosim alimente si legume proaspete, de bună calitate si să le consumăm cât mai repede după preparare. Alimentaţia pe bază de crudităţi permite consumarea din belsug de: legume si fructe crude ca atare; preparate din legume si fructe crude; fulgi de cereale: grâu, orz, ovăz; miere si polen de albine, lapte si brânzeturi; seminţe de floarea-soarelui, de dovleac, susan; miez de nucă, arahide si alune. Reţetele bucătăriei fără foc cuprind salate, piureuri de fructe si legume, supe si ciorbe, creme, murături, sosuri si, desigur, o întreagă gamă de deserturi. Important este să ai la îndemână plante aromatice, condimente si pudre de legume potrivite. Supele si ciorbele sunt reci, zeama fiind alcătuită din sucuri de legume, din suc de tărâţe sau din lactate precum iaurtul sau laptele bătut. Ciorbele se acresc cu bors, zeamă de varză sau de lămâie. Verdeţurile sunt mult folosite - de la plantele aromatice care dau savoare mâncărurilor (busuioc, cimbru, mărar, pătrunjel, leustean, coriandru, salvie etc.) până la cele ce constituie baza multor meniuri fără foc (salată, urzici, spanac, lobodă, stevie, măcris etc.) În unele combinaţii, se poate folosi câte un gălbenus de ou crud sau un ou de prepeliţă. Sosurile au un rol foarte important în bucătăria fără foc, deoarece oferă un plus de savoare salatelor si mâncărurilor naturiste. La capitolul pâine, ideală este "pâinea harică" - pe care o făceau pustnicii, în vechime. Se prepară din grâu încolţit cu apă, se lasă la dospit o perioadă fixă si se mănâncă necoaptă. Gustul si aroma preparatelor pe baza ingredientelor de mai sus vor înfrumuseţa mesele tale, în combinaţiile cele mai neasteptate. Cu multă imaginaţie si creativitate, poţi inventa singur noi salate, piureuri, sucuri si tot felul de compoziţii.

Pastă de brânză cu andive

Ingrediente: 150 g frunze de andive, 50 g urzici, 250 g brânză proaspătă de vaci, o ceapă de apă, o legătură de pătrunjel verde (mărar) 12 măsline desărate (sau morcov ras, pentru decor), o linguriţă de pulbere de plante aromatice si condimentate, ½ linguriţă de lăptisor de matcă, 10 felii de pâine neagră, 50 g unt, tărâţe.
Preparare: Frunzele de andivă, verdeţurile si ceapa se taie mărunt. Se amestecă toate cu brânza trecută prin sită, cu pulberea de plante aromatice, cu untul frecat spumă, lăptisorul de matcă si tărâţele. Se asază pe feliile de pâine si se decorează cu măsline sau morcov ras.

Cockteil tonifiant

Se prepară cu sucul si pulpa următoarelor fructe: 1 portocală, 1 kiwi, 1 grapefruit mic, 1/2 banană, 1/2 avocado tăiat bucăţele, 2 linguriţe miere, 100 ml apă plată. Se mixează toate ingredientele.

Salată de legume cu maioneză

Ingrediente: morcov, ciuperci, ţelină, pătrunjel, păstârnac, castraveţi muraţi, mazăre (congelată) si maioneză.
Preparare: Morcovii, ţelina, pătrunjelul, păstârnacul se dau pe răzătoare, castraveţii muraţi si ciupercile se toacă cubuleţe (se storc de zeamă), mazărea se decongelează. Se pun ingredientele într-un castron, se adaugă maioneza si se amestecă.

Ingheţată de vanilie cu brânză de vaci

Ingrediente: 200 g brânză de vaci, 150 ml smântână bătută (friscă), 4 linguri miere, 1 pacheţel zahăr vanilat, 2 gălbenusuri, fructe pentru ornat.
Preparare: Se amestecă toate ingredientele. Se adaugă smântâna bătută. Se pune compoziţia în forme clătite cu apă rece. Se dă la congelator pentru două ore. Se serveste ornată cu fructele preferate.

Pizza... fără foc!

Ingrediente: pentru blat: 1 kg de făină integrală de grâu, 100 ml de ulei, puţină apă rece, 50 g de cascaval ras. Compoziţia: 50 ml ketchup, 300 g de ceapă tăiată fin, 300 g de morcovi, 350 g de sfeclă rosie rasă, condimente, 100 g cascaval dat prin răzătoarea fină, 250 g gogosari feliaţi si 1 lingură pătrunjel verde tocat; ultimul strat: morcovi, sfeclă rosie si cascaval cubuleţe; măsline si ketchup, pentru ornat.
Preparare: Se amestecă 1 kg de făină integrală de grâu cu 100 ml de ulei si puţină apă rece, cu 50 g de cascaval ras. Acesta e blatul, care se întinde pe un platou. Se face o compoziţie din: ketchup, ceapă tăiată fin, morcovi, sfeclă rosie rasă, condimente, cascaval, gogosari, pătrunjel tocat. Peste compoziţie se asază un strat de morcovi, sfeclă rosie si cascaval cubuleţe. Se ornează cu măsline, ketchup si se porţionează.

Ciorbă de conopidă cu sfeclă

Ingrediente: 500 g conopidă, 150 g sfeclă rosie, 5 căţei de usturoi pisaţi, 1,5 litri de lichid liant (bors de tărâţe, zer de lapte, sau apă), pătrunjel sau mărar verde tocat, condimente - cimbru, busuioc, piper, curry. Se acreste cu zeamă de la castraveţii muraţi, moare de varză, sau oţet.
Preparare: Borsul (zer, apă) se pune într-un castron împreună cu conopida si sfecla rosie cât mai fin rase, usturoiul pisat, verdeaţa tăiată mărunt, condimentele si zeama de castraveţi (sau oţet). Compoziţia se lasă la macerat o oră, până se pătrund gusturile si se mai înmoaie legumele. Se serveste cu puţină smântână sau maioneză, adăugată în fiecare porţie de mâncare; ardei iute, după preferinţă.

Maioneză naturistă

Ingrediente: 2 gălbenusuri crude (de preferat, ouă de la ţărani), sare marină, o jumătate de lămâie, puţin mustar sau praf de mustar, 100 ml de ulei de măsline (sau de floarea-soarelui) presat la rece. Se prepară ca o maioneză obisnuită.

Reţete de la cititori

Castraveţi umpluţi

Ingrediente: 1 castravete, 1 rosie tăiată cubuleţe, 200 g smântână cu brânză de vaci, 1 linguriţă ceapă rasă, sare de mare, boia, frunze de salată.
Preparare: Într-un castron, se bate spuma brânză de vaci împreună cu rosia, apoi se amestecă împreună cu celelalte ingrediente. Castravetele se taie în felii de 2 cm grosime, se scoate miezul din fiecare felie si se asază pe frunzele de salată (se poate tăia castravetele si pe lung si se scoate miezul). Apoi se umple fiecare bucată de castravete cu compoziţia de mai sus.
(Marica Dobrescu, Deva)

Praline din fructe exotice

Ingrediente: 300 g nucă de cocos, 150 g curmale, 100 g stafide, 50 g caise (uscate), nucă pisată.
Preparare: Se macină primele patru ingrediente (eventual se dau prin masina de tocat). Se prepară un “aluat”, din care se modelează praline rotunde si se dau prin nuca pisată.
(Floarea Panduru, Tr. Severin)

Tartă cu spanac

Ingrediente: Aluat: 1 ou, 1 gălbenus, 500 g de făină, 200 g de unt, 50 ml de iaurt, 1 linguriţă de sare, 2 linguriţe de praf de copt. Umplutura: 6 ouă, 1 1/2 kg de spanac proaspăt, 3 linguri de ulei, 200 ml de smântână, 1 ceapă uscată, 1 legatură de ceapă verde, sare, piper, suc de lămâie.
Preparare: Se amestecă untul moale cu sarea, iaurtul, gălbenusul si oul întreg. Se adaugă făina, praful de copt si se frământă, până la obţinerea unui aluat omogen. Aluatul pus în folie de plastic se păstrează la rece, o oră, timp în care se prepară umplutura. Se spală si curăţă spanacul, apoi se fierbe timp de 15 minute, se scurge si se toacă mărunt. Într-o cratiţă se încinge ulei si se căleste ceapa tocată, timp de 2-3 minute. Se adaugă spanacul.
Se amestecă si se lasă 15 minute, adăugând câte puţină apă, numai atât cât să nu se prindă si ceapa să se înmoaie bine. Se opreste focul, se adaugă smântână, sare si piper după gust, eventual se stoarce si zeamă de lămâie, după gust. Se împarte aluatul în două bucăţi. Se întinde fiecare bucată cu sucitorul, până rezultă două foi subţiri. Se asază una dintre foi într-o formă rotundă unsă în prealabil cu unt. Se pune umplutura de spanac în tava în care a fost întinsă foaia de aluat si, cu ajutorul unui polonic mai mic sau a unei linguri, se fac 6 căuse. Se sparg ouăle si se asază în aceste căuse. Cinci pe margini si unul în centru. Se acoperă cu cealaltă foaie si se unge cu gălbenus amestecat cu lapte. Apoi se înţeapă cu un pai în mai multe locuri, ca să nu se umfle. Se dă la cuptorul încins la 180 de grade C, circa 40 de minute.
(Veta Praporgescu, Bucuresti)

Paste cu legume

Ingrediente: 400 g paste, sare, 2 cepe rosii, 1 ardei gras galben, 200 g dovlecei, 2 linguri ulei, 2 linguri oţet balsamic, piper, 1 borcan sos Dolmio Bolognese, 250 g mozarella, cimbru.
Preparare: Se fierb pastele în apă cu sare, conform indicaţiilor de pe ambalaj. Apoi se trec printr-un jet de apă rece si se lasă să se scurgă. Ceapa si dovleceii se taie felii, iar ardeiul gras, cuburi. Prăjim legumele în ulei, 5 minute, apoi adăugăm oţetul balsamic, sarea si piperul. Încălzim sosul si adăugăm mozarella. Lăsăm pe foc până ce amestecul devine fierbinte. Punem pastele pe farfurii (4 porţii), turnăm sosul iar la mijloc adăugăm legumele, peste care presărăm puţin cimbru.
(Voichiţa Octavia Popescu, Bistriţa)

- mod de preparare -

Alimentaţia naturală - hrana vie sau bucătăria fără foc – este, înainte de toate, un mod de viaţă, simplu, normal si sănătos. În România se spune că ar exista cam un milion de adepţi ai hranei naturale

Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest
Redustore - produse pentru casă

vezi mai multe