Culinare

Bucătăria ungurească - iute şi gustoasă

- ingrediente -

Gulaş din carne de porc

  • 500 g carne de porc
  • 4 cepe
  • 100 g untură
  • 1 linguriţă boia
  • 3 roşii
  • 2 căţei de usturoi
  • chimen
  • morcov
  • pătrunjel
  • sare
  • piper
  • 1 kg cartofi
  • 100 g smântână
  • zahăr după gust
  • 1 l apă


Langoşi ungureşti

  • 2 ouă
  • 400 g iaurt
  • 1 plic drojdie uscată
  • 100 ml lapte călduţ
  • 1 linguriţă sare
  • făină cât cuprinde


Supă-cremă de ouă

  • 2 cepe mari
  • 3 linguri de făină
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 2-3 ouă
  • făină
  • smântână
  • sare
  • piper
  • apă
  • chimen 


Rasol cu sos unguresc

  • 1 rasol de vacă
  • zarzavat de supă
  • 1 ceaşcă de ulei
  • 1 linguriţă boia de ardei
  • 1 ceaşcă de smântână
  • 1/2 lămâie
  • sare
  • piper boabe

- mod de preparare -

În faimoasa mâncare maghiară, paprika (ardei iute), piperul şi ceapa sunt nelipsite. Mâncăruri caracteristice sunt gulaşul, papricaşul, clătitele cu variate umpluturi şi langoşul.

Piesele de rezistenţă ale bucătăriei maghiare sunt supele, ciorba gulaş şi ciorba de peşte, mâncărurile cu carne, găluştele servite cu gulaş şi ciorbe (csipetke), langoşul - o plăcintă prăjită în ulei, servită cu smântână, usturoi sau caşcaval şi chifteluţe. Ungurii sunt, de asemenea, mari amatori de preparate dulci: Clătitele sunt un desert popular, ca şi ştrudelul cu umplutură de fructe, brânză, mac sau nuci.

Preparare Gulaş din carne de porc

Se topeşte untura într-un vas mare, se adaugă carnea tăiată bucăţele şi se lasă să se rumenească puţin. După ce prins o uşoară crustă, bucăţelele de carne se scot şi se ţin la cald. În untura rămasă se pune ceapa tăiată solzişori, iar după ce s-a aurit puţin se adaugă usturoiul, morcovul (dat prin răzătoarea mare), roşiile tăiate în felii şi bucăţile de carne. Se adaugă boiaua, chimenul, sarea, piperul, zahărul şi se toarnă apă cât să acopere mâncarea. Gulaşul se lasă la foc mic, să clocotească încet. Când carnea este aproape făcută, se mai toarnă o cană cu apă caldă şi se adaugă cartofii tăiaţi în sferturi. Înainte de a servi se adaugă smântână şi pătrunjel verde tocat.


Preparare Langoşi ungureşti

Se face o maia din drojdie, puţin zahăr, lapte călduţ şi puţină făină. După circa 10 minute, se adaugă ouăle, iaurtul, sarea şi faina cât cuprinde, astfel încât să rezulte un aluat care nu se lipeşte de mâini. Se lasă 30 minute la crescut. Pe o farfurioară unsă cu puţin ulei se ia din cocă, se întinde cu mâna şi se pune pune în uleiul încins. Se coc, apoi se pun la scurs pe un şerveţel absorbant şi se servesc calzi cu brânză sărată răzuită, smântână sau cu mujdei.

Preparare Supă-cremă de ouă

Se căleşte făina în ulei, se adaugă apă, în care se dau în fiert cepele tăiate în sferturi, la care se adaugă sare după gust. După 5 minute de când a început să fiarbă, se sparg ouăle. După ce ouăle se întăresc binişor (cam 10 minute), se condimentează supa cu piper şi câteva boabe de chimen. Când se ia de pe foc, se adaugă smântâna.

Preparare Rasol cu sos unguresc

Se curăţă rasolul de oasele mici care rămân când se sparge osul, se spală în mai multe ape şi se pune la fiert cu multă apă. Se fierbe circa o oră, apoi se adaugă zarzavatul curăţat şi spalat, sare, piper boabe şi puţină coajă de lămâie. Când carnea se desprinde de pe os, se ia vasul de pe foc şi se scoate carnea. Bucăţile de carne se rumenesc în ulei încins şi se pun pe un platou. În uleiul rămas se adaugă o linguriţă de boia de ardei iute, o ceaşcă mare de smântână şi zeama de la ½ lămâie. Sosul se îngroaşă pe foc mic, apoi se toarnă peste carne şi se serveşte imediat. Din zeama de carne se fierbe o supă cu tăiţei de casă, în care se adaugă zarzavatul fiert.

Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest