Culinare

Caisele, darul parfumat al verii!

- ingrediente -

  • Rețete cu caise

- mod de preparare -

Suntem în sezonul caiselor - fructe pe cât de bune la gust şi de parfumate, pe atât de sănătoase. Pot fi consumate ca atare, dar şi sub formă de preparate: tarte, compot, dulceţuri, îngheţată, gemuri, nectar, fructe congelate, confiate, lichioruri etc.

Vara, tarabele din pieţe sunt pline cu caise - fructe rotunde, galben-portacalii, cu coaja pufoasă şi catifelată, cu o tentă roz, pulpă cărnoasă, dulce şi parfumată. La noi în ţară, caisele se coc în perioada 1 iulie-15 august. De la caise putem folosi totul: fructul, miezul, seminşele şi florile. Proaspete, conservate sau uscate, având aromă intensă şi deosebit de plăcută, caisele se numără între cele mai apreciate fructe, fiind consumate cu plăcere oricând. Tuturor ne plac aceste fructe: unii le preferă pe cele coapte, zemoase şi moi, alţii preferă caisele pârguite şi puţin acrişoare. Copiii se dau în vânt după sâmburii de caise, mulţi preferă dulceaţa de caise - verzi sau coapte, cu sâmburi de caise sau miez de nucă etc. Din caise se prepară gem, compot, marmeladă, dulceaţă, suc, sirop, nectar, caisata, coniac, pistil (pastă uscată, care se poate păstra timp îndelungat) etc. De asemenea, au numeroase utilizări şi în cofetărie: îngheţate, sufleu, şerbet, prăjituri, creme. Dulceaţa poate fi pregătită atât din caise verzi, cât şi din caise ajunse la maturitate. Sucul proaspăt de caise constituie un adevărat tonic natural, răcoritor pe timp de vară. Cum caisa este un fruct fragil, ea este adesea cultivată folosindu-se pesticide, sulfiţi - produse chimice întâlnite în cantităţi mai mari în fructul uscat. Caisele mai sunt tratate şi cu dioxid de sulf (E220), care induce dureri de cap. De aceea trebuie cumpărate îndeosebi produsele ţăranilor.

Caisele uscate sunt deosebit de convenabile, pot constitui baza de plecare pentru fabricarea a numeroase produse: pastă de caise, caise uscate mărunţite, produse din caise vacuumate, concentrat de suc de caise - un adaos natural de culoare şi aromă în fursecuri, prăjituri, checuri şi cornuri. Caisele tăiate bucăţi sau feliate conferă o aromă distinctivă, culoare şi textură checurilor cu fructe, produselor dulci, umpluturilor, prăjiturilor şi brioşelor. Dacă se doreşte, caisele uscate pot fi combinate cu alte fructe şi cu alte umpluturi, constituind un ingredient valoros, în cereale, pentru micul dejun, batoane energizante, pâine şi produse dulci.

Spumă de caise

Ingrediente: 3 albuşuri, 450 g zahăr tos, 450 g pulpă de caise, o lingură rom.
Preparare: Caisele, bine coapte, curăţate de coajă şi de sâmburi, se cântăresc, apoi se presară cu jumătate din cantitatea de zahăr. Albuşurile se bat spumă şi se amestecă împreună cu zahărul rămas şi romul şi se bate în continuare, până când se întăreşte. Apoi se adaugă fructele cu zahărul şi se bat cu telul până se obţine o spumă consistentă, care nu cade de pe tel. Spuma se serveşte rece, în pahare.

Tartă cu caise şi frişcă

Blat: 60 g caise uscate, 225 ml lapte călduţ, 400 g făină, 1 plic drojdie uscată, 50 g zahăr, 1 ou, 5 linguri ulei. Umplutura: 2 conserve jumătăţi de caise (850 g), 1 plic praf budincă de vanilie, 500 g brânză vaci, 150 g zahăr, 1 ou, 100 g făină, 75 g unt topit.
Preparare: Se toacă mărunt fructele uscate. Se frământă un aluat din fructe uscate plus restul ingredientelor; se acoperă şi se lasă să crească la căldură, 45 de minute. Se scurg caisele din compot, păstrându-se sucul. Se prepară o budincă din 400 ml suc de caise şi praful de budincă, respectând instrucţiunile de pe ambalaj. Se amestecă brânza cu 100 g zahăr şi ou; se înglobează budinca. Se încinge cuptorul la 190 C. Se întinde o foaie de aluat şi se aşază pe o tavă unsă. Se aşază deasupra compoziţia de brânză şi se mai lasă să crească 15 minute. Apoi se aşază şi caisele din compot. Se frământă un aluat din făină, 50 g zahăr şi untul topit şi se presară pe prăjitură. Se coace 40 de minute. Tarta se serveşte cu frişcă.

Frigărui de pui cu caise şi prune

Ingrediente: 1 pulpă de pui dezosată, caise, prune afumate, cimbru verde, sare, piper, 4 linguri de ulei de măsline, 1 lingură miez de lămâie tăiat cubuleţe.
Preparare: Se amestecă prunele, caisele, cubuleţele de lămâie şi carnea de pui tăiate bucăţele cu cimbru verde, uleiul de măsline, sarea. Se prepară frigăruile alternând prunele cu carnea şi caisele. Frigăruile se pun pe grătar.

Parfait de caise

Ingrediente: 200 g zahăr, 100 ml lapte, 2 ouă, 1 plic zahăr vanilat, 500 g caise, 500 g frişcă.
Preparare: Se amestecă zahărul cu ouăle şi se subţiază, treptat, cu lapte cald, pe aragaz, la foc mic. Se ia vasul de pe foc, se adaugă zahărul vanilat, se amestecă, apoi se pune la răcit. Se adaugă caisele (curăţate de coajă şi sâmburi) trecute prin sită. Se toarnă compoziţia peste frişca bătută, se amestecă cu telul, se toarnă în forme de îngheţată, apoi se dau la congelator circa 3 ore.

Salată de orez cu caise şi şuncă

Ingrediente: 200 g orez basmati, 500 g caise din compot, 150 g şuncă slabă afumată, 1 căţel de usturoi, 200 ml iaurt, 1/2 lingură chimen măcinat, 1/2 lingură ghimbir măcinat, 1/2 lingură boia de ardei dulce, 1 ramură de pătrunjel verde, ulei de măsline,
sare, piper.
Preparare: Se fierbe orezul în apă cu sare, se strecoară şi se lasă deoparte. Se scurg caisele de zeamă, se taie bucăţele, iar şunca se taie cubuleţe. Într-o cratiţă încăpătoare se încinge uleiul, se adaugă şunca, se rumenesc bucăţelele pe toate părtile, timp de 5 minute. Se adaugă caisele, chimenul, ghimbirul, boiaua, usturoiul pisat, sare şi piper, apoi se continuă fierberea alte 5 minute, amestecând permanent. La sfârşit se adaugă orezul, se amestecă atent, să nu se sfărâme ingredientele, şi se mai lasă pe foc încă 5 minute.
Salata se serveşte cu iaurt adăugat direct la masă.

Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest