Culinare

Citricele - arome delicate!

- ingrediente -


Salată de portocale

  • 2 portocale reci (după ce au stat puţin în frigider)
  • pătrunjel verde tocat
  • 1 linguriţă ulei măsline
  • un praf sare
  • un praf zahăr
  • câteva măsline
  • 1 ceapă roşie mică
  • frunzuliţă mentă uscată


Budincă de lămâie

  • 4 ouă
  • 3 linguri zahar
  • zeama şi coaja de la o lămâie
  • 2 linguri de faina
  • puţin pesmet
  • 2 linguri de unt.

Supă de citrice

  • 3 kg mandarine
  • 2 lămâi
  • scorţişoară
  • 2 linguriţe cuişoare
  • 400 g zahăr brun
  • 300 ml frişcă nebătută, frişcă bătută
  • frunze de mentă pentru ornat.


Grapefruit la cuptor

  • 2 grapefruit
  • 1/2 ceaşcă de miere
  • puţin coniac de bună calitate.


Prăjitură cu cocos şi citrice

  • 200 g făină
  • 200 g zahăr
  • 100 g nucă de cocos
  • 200 ml lapte de cocos
  • 100 g migdale tocate mărunt
  • sucul şi coaja de la o lămâie şi o portocală
  • 4 ouă
  • 1 linguriţă praf de copt
  • 1 linguriţă esenţă vanilie.

- mod de preparare -

Originare din India, citricele - portocale, lămâi, mandarine, grepfruit, pomelo etc. - au fost apreciate din timpuri străvechi, pentru calităţile lor gastronomice şi nutriţionale

Citricele se consumă proaspete sau sub formă de suc natural, dar pot fi folosite şi pentru prepararea unor băuturi, sosuri, gemuri, dulceţuri şi prăjituri delicioase. De la citrice se folosesc nu numai pulpa, ci şi coaja, dar cu o condiţie: fructele să nu fi fost tratate cu conservanţi de suprafaţă. Alege portocalele cu piele fină, coaja subţire, ferme; de regulă, cele mici sunt mai zemoase. Când cumperi pomelo, să aibă coaja netedă, strălucitoare şi să fie greu când îl ridici. Spală fructele înainte de tăiere, pentru a evita contaminarea miezului cu mizerii sau bacterii de pe suprafaţa cojii, şi evită-le pe cele cu zone moi şi pătate. Citricele se păstrează cel mai bine la rece, în frigider.

Preparare Salată de portocale

Se curăţă portocala de coajă, se taie în bucăţi, se adaugă pătrunjelul verde tocat, sare, zahăr şi se amesteca usor, apoi menta, măslinele şi ceapa roşie tocată fin. Salata se serveşte imediat, preferabil, la începutul mesei.

Preparare Budincă de lămâie

Gălbenuşurile, zahărul, zeama şi coaja de lămâie se amestecă bine. Se adaugă albuşurile bătute spumă şi făina. Într-o formă termorezistentă unsă cu unt şi tapetată cu pesmet, fierbem budinca la aburi, circa 45 de minute.

Preparare Supă de citrice

Se pun deoparte 10 mandarine. Restul fructelor, spălate şi curăţate de coajă, se mixează. Cojile de mandarine se pun la fiert cu zahărul şi apă cât să le acopere cu două degete. Se lasă să fiarbă cca. 30 de minute, până se pătrunde bine coaja, iar apa scade. Separat, se prepară o esenţă din scorţişoară şi cuişoare, care se fierb în puţină apă. Mandarinele decojite şi lămâile se trec prin storcătorul de fructe şi sucul obţinut se păstrează. Cojile de mandarine răcite se mixează, se adaugă esenţa de mirodenii, apă şi se fierb. Până fierb, se curăţă de coaja cele 10 mandarine şi se desfac în bucăţi. În supă, se adaugă frişca nebătută şi se amestecă bine, se dă un clocot şi se pun bucăţile de mandarine, se mai lasă să clocotească încă două minute. La final, se adaugă sucul de mandarine şi de lămâie, se mai dă un clocot şi se lasă la rece.
Supa se serveşte rece, ornată cu frişcă bătută şi frunze de mentă.

Preparare Grapefruit la cuptor

Fructele se spală, se curăţă de coajă şi se desfac în jumătate. După ce îndepărtăm seminţele, le acoperim cu miere şi le dăm la cuptor (preâncălzit), circa 15 minute, la foc mic. Grapefruitul se serveşte cald, stropit cu coniac.

Preparare Prăjitură cu cocos şi citrice
Se amestecă toate ingredientele. Se pune compoziţia în tava unsă cu unt, apoi se dă la cuptorul preâncălzit, pentru 20 de minute, la 180 grade (se verifică mai întâi cu scobitoarea, dacă prăjitura s-a copt). Se scoate din cuptor şi se taie în forma dorită.

Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest