Culinare

Conopida - sănătoasă şi gustoasă

- ingrediente -


Conopida - o legumă savuroasă, din familia cruciferelor - are frunze lungi, groase şi zimţate pe margini. Spre deosebire de suratele ei, varza şi broccoli, conopida nu are aceeaşi culoare, deoarece frunzele acoperă florile, care nu pot fi colorate de razele soarelui. În ciuda mirosului pe care care îl degajă atunci când o fierbem, conopida - soră cu varza, dar mai uşor de digerat - are o mulţime de calităţi şi ar trebui consumată mai des. Partea comestibilă o reprezintă mugurii tineri de flori. O conopidă bună, proaspătă, are inflorescenţa compactă şi culoarea albă, fără pete. În stare crudă are gustul apropiat de al guliei sau cotorului de varză. În bucătăriile contemporane este utilizată în special la ciorbe şi supe sau în felurile de mâncare cu legume: în salate, alături de alte legume, în stare crudă sau gătită cu tot felul de sosuri: sos de brânză, vinegretă, sos de maioneză cu muştar, sos de iaurt cu plante aromate. Se serveşte fiartă în întregime sau crudă, în salate. Ca să nu-şi schimbe culoarea în timpul fierberii se poate adăuga puţină zeamă de lămâie sau o ceaşcă de lapte. Dintr-o conopidă coaptă, aromată cu cimbru uscat şi alte mirodenii, împreună cu unt, se prepară o garnitură pe cât de simplă pe atât de gustoasă! Din 2 kg de conopidă, 150 g maioneză şi o ceapă medie poţi face icre false. Desfăcută în bucheţele, spălată bine, o fierbi în apă puţin sărată. O strecori, o pasezi şi, când s-a răcit, o freci bine cu maioneză, apoi adaugi ceapa tocată foarte fin. Pentru persoanele cu sindromul colonului iritabil, care tolerează mai greu conopida crudă, este preferabilă conopida pregătită în aburi, căci are o textură asemănătoare şi nu conţine amidon! Mark Twain a numit conopida "varza cu studii superioare", datorită texturii sale deosebite.

Salată de conopidă cu ciuperci

Ingrediente: 1 conopidă medie, 1 cutie ciuperci, 6 căţei de usturoi, 2 linguri suc de lămâie, 1 legătură pătrunjel proaspăt, sare, ulei.
Preparare: Conopida, desfăcută în bucheţele, se pune la fiert 15 minute în apă clocotită. Se strecoară şi se lasă să răcească. Ciupercile se scurg bine de zeamă şi se toacă mărunt. Din usturoi, sare, ulei şi 50 ml apă se face mujdei. Se toarnă mujdeiul peste conopidă şi ciuperci, se amestecă uşor, iar deasupra se presară pătrunjel tocat.

Conopidă coaptă

Ingrediente: 1 conopidă de 1 kg, 100 g unt, 1 linguriţă rasă de ierburi de Provence, 1/2 linguriţă cimbru uscat, sare, piper.

Preparare: Conopida o desfaci bucheţele mici într-un castron mare. Topeşti untul şi adaugi mirodenii în el, plus sare şi piper după gust. Torni peste conopidă şi amesteci bine, să fie toate bucheţelele acoperite. Pui conopida într-o tavă  acoperită cu hârtie de copt şi introduci în cuptorul încălzit la 220 C, pentru 45 minute. Întorci conopida în tavă, o dată, să se rumenească uniform.

Sufleu de conopidă  

Ingrediente: o cană de lapte, 2 linguri făină, 2 linguri unt, sare, vegeta, piper, 4 ouă, 200 g caşcaval ras. 

Preparare: Se amestecă ingredientele (fără ouă şi caşcaval), se fierbe un sos ca o smântână. Se lasă să se răcească şi se amestecă împreună cu 4 gălbenuşuri şi 200 g caşcaval ras. Se amestecă apoi cu albuşurile bătute spumă tare. Conopida se fierbe separat (în apă cu puţin lapte, că să rămână albă), se strecoară şi se toarnă sosul deasupra, apoi se pune la cuptor o oră. Se serveşte cald, ca garnitură sau fel principal de mâncare.  

Supă-cremă de conopidă

Ingrediente: 30 g unt, 500 g conopidă, 4 cartofi, 1 ceapă mijlocie, 1 cană de lapte, 2 linguri smântână, vegeta, sare, piper.

Preparare: Se topeşte untul, se căleşte ceapa, se adaugă conopida bucheţele şi cartofii cubuleţe şi se lasă la înăbuşit. Se toarnă 1 ½ l apă şi se lasă la fiert; se adaugă vegeta. Mai spre sfârşit se adaugă şi laptele, continuă să fiarbă până sunt bine pătrunşi cartofii şi conopida. Se pasează supa cu ajutorul robotului. Se dă din nou un clocot, se trage de pe foc şi se adaugă smântâna, care poate fi amestecată şi cu un gălbenuş de ou.

Chifteluţe de conopidă

Ingrediente: 1 kg conopidă, 100 g făină de năut, 1 linguriţă de cimbru, 2 ouă, 1 linguriţă chilli, sare.

Preparare: Conopida se curăţă, se spală foarte bine şi se desface bucheţele (se poate folosi şi conopidă congelată). Se aşază în oală şi se fierbe în bain-marie, pentru conservarea  aromei. Într-un vas încăpător se frământă făina cu bucheţelele de conopidă fierte până se obţine o pastă. Apoi se adaugă ouăle şi mirodeniile. Într-o tigaie înaltă, în ulei încins, se prăjesc chifteluţele, pe ambele părţi, până se rumesc uniform. Chifteluţele se servesc cu orez, cu legume şi cu un sos de ardei iute.

Murături de conopidă

Ingrediente: 1 conopidă mare, ardei capia, roşii, morcov, hrean, frunze de ţelină, mărar uscat, 1 lingură seminţe de muştar, o mână boabe de porumb uscate, sare grunjoasă.
 

Preparare: Conopida - mare, albă şi îndesată - se desface în bucheţele potrivite, care se pun într-un vas mai mare în apă sărată, unde se ţin 30 de minute. Se scoate conopida din apă, se clăteşte cu apă rece şi se strecoară. Se pregăteşte un borcan mare, bine spălat şi uscat. Pe fundul acestuia se pun frunze proaspete de ţelină, floare de mărar uscat, 1 lingură de seminţe de muştar şi un pumn de boabe de porumb uscate. Se aranjează conopida fără să rămână locuri libere. Pentru culoare, se pun 4 ardei capia întregi, roşii, felii de morcov frumos decupate  şi câteva fire de hrean. Deasupra se pun frunze de ţelină şi mărar uscat. Beţele de mărar se pun în cruce, pentru ca legumele să rămână complet acoperite de saramură. Se măsoară câtă apă trebuie pentru borcanul plin cu conopidă (un pic mai multă, căci la fierbere se mai evaporă). Se pregăteşte o saramură cu o lingură plină de sare grunjoasă la un litru de apă şi se lasă să fiarbă. Se toarnă fierbinte peste conopida din borcan (pus pe o bucată de metal, sau două cuţite, ca să nu se spargă şi se umple până la margine). Borcanul se închide etanş cu capac. Se lasă în bucătărie până se răceşte, apoi se depozitează în cămară, la rece.

- mod de preparare -

Supe, sufleuri, icre false, budinci, chifteluţe, conopidă gratinată, pane, garnituri - sunt doar o parte din lista imensă de mâncăruri care se pot prepara din această legumă sănătoasă şi plăcută la gust

Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest