Culinare

Garnitura potrivită - ca sarea în bucate!

- ingrediente -


Crochete din cartofi

  • 1 kg cartofi
  • 1 gălbenuş
  • 100 ml smântână
  • 50 g unt
  • ulei pentru prăjit
  • sare.


Garnitură de gutui

  • 1/2 kg de gutui curăţate de coajă
  • 3 linguri ulei ( 50 g unt)
  • sare.

Garnitură cu orez 

  • 100 g orez
  • 1 lingură de unt
  • sare.

Garnitură de macaroane

  • 150 g macaroane
  • 50 g unt
  • sare

Morcovi pe grătar

  • 2 morcovi proaspeţi
  • sare
  • ulei.


Ciuperci sote

  • 8 ciuperci
  • 1 ceapă
  • sare
  • piper şi ulei
  • verdeaţă.

- mod de preparare -

Garniturile însoţesc sau completează alte preparate, cărora le sporeşte valoarea nutritivă şi gustativă, făcându-le mai apetisante. Asocierea tipurilor de mâncare şi a garniturilor este o artă

Garnitura este, în orice meniu, ca ... sarea în bucate! Se serveşte alături de friptură, preparate din peşte, legume, orez, paste etc. După modalitatea preparării, garniturile pot fi: prăjite, fierte, fierte şi pasate, sotate, înăbuşite, fripte, iar după ingredientul de bază: din legume (fasole verde, mazăre sote, varză călită, cartofi prăjiţi, piure sau natur etc.) fructe - mere, pere, gutui, struguri etc.; din crupe (terciuri, mămăligă, pilaf); paste fainoase. Trebuie să ştii la ce meniu o garnitură se potriveşte cel mai bine, asigurând nu numai armonia culorilor, ci şi o bună digestibilitate.

Preparare Crochete din cartofi

Se spală cartofii şi se pun la fiert în coajă, într-o oală cu apă şi sare. După ce s-au fiert se curăţă de coajă, se pun înr-un castron, se taie bucăţi mai mici şi se pasează cu furculiţa. Se adaugă un pic de unt, gălbenuşul de ou, smântâna, sare după gust, apoi se amestecă bine şi se lasă să se răcească. Din această compoziţie se formează crochete (diverse forme), se dau prin făină şi se pun la prăjit, pe ambele părţi. După ce s-au rumenit frumos, se scot o hârtie absorbantă, ca să se scurgă uleiul. Se pot servi ca garnitură pentru fripturi, sau ca aperitiv.

Preparare Garnitură de gutui

Gutuile se taie felii (de un cm grosime), se pun în cratiţă smălţuită, se stropesc bine cu trei linguri de ulei (sau 50 g unt) şi se presară cu puţină sare fină. Se dau la cuptorul bine încins, 20 minute, până se înmoaie şi se rumenesc puţin. Garnitura de gutui, cu gust acrişor, se serveşte pe lângă orice friptură - la grătar, ficat prăjit – fără altă garnitură sau salată. Variantă: garnitură din mere, caise, pere, prune; în acest caz, garniturile se stropesc, după gust, cu puţină zeamă de lămâie, la masă.

Preparare Garnitură cu orez

Speli orezul, îl torni într-un vas cu 300 ml apă, potriveşti de sare şi-l pui la fiert, la foc mic. Când este aproape gata, adaugi puţin unt şi laşi să scadă. Orezul nu trebuie amestecat, pentru a evita sfărâmarea.

Preparare Garnitură de macaroane

Macaroanele se fierb în apă clocotită cu puţină sare. Se amestecă imediat de câteva ori până încep să clocotească, pentru a nu se lipi unele de altele. Se trage capacul mai la o parte, ca să nu dea apa în foc. După ce încep să clocotească, se fierb numai la foc mic, circa 20 minute, apoi se lasă să stea în apa în care au fiert, 20 minute, ca să devină pufoase. Se toarnă în strecurătoare şi se limpezesc sub jet de apă rece. Se pun în graten, în untul fierbinte, şi se amestecă. Eventual, se adaugă puţină sare.

Preparare Morcovi pe grătar

Morcovii tineri se spală, se curăţă de frunze, se ung cu ulei şi se sărează. Se pun pe grătarul încins şi se lasă la fript. Când sunt gata, se aşază pe un platou şi se servesc ca garnitură.

Preparare Ciuperci sote

Cureţi ciupercile, le speli şi le tai felii. Într-o tigaie pui ceapa la călit, adaugi ciupercile, potriveşti de sare şi piper, adaugi puţină apă, apoi laşi pe foc până când ciupercile s-au pătruns. Se presară peste ele puţină verdeaţă. Merg lângă orice fel de carne (dar nu peşte!)

Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest