Culinare

Omletele - un mic dejun rapid şi consistent

- ingrediente -


Omletă cu dovlecei şi ceapă verde

  • 1 dovlecel mic, curăţat şi tăiat cubuleţe
  • 3 ouă
  • 2 linguri de lapte
  • 1 ceapă verde, tăiată mărunt
  • 1/2 cană caşcaval răzuit
  • şuncă tăiată cubuleţe
  • ulei.


Omletă cu aromă de coriandru

  • 2 ouă
  • 200 g brânză de vaci
  • pătrunjel verde tocat
  • mărar şi spanac tocate
  • 3 fire de ceapă verde
  • câteva fire de coriandru verde
  • sare
  • piper
  • ulei

Omletă în straturi

  • 10 ouă
  • 2 dovlecei
  • 1 ceapă roşie mare
  • 2 ardei graşi roşii
  • 1 căţel de usturoi
  • 1 ardei iute roşu
  • 300 g cremă de brânză
  • 6 linguri de lapte
  • pătrunjel (sau mărar)  verde
  • câteva fire de busuioc
  • 2 linguri de parmezan ras
  • ulei
  • sare
  • piper

- mod de preparare -

Când cauţi idei pentru un mic dejun săţios şi eşti în criză de timp, omleta este una dintre alegerile inspirate. Se prepară uşor, folosind o tigaie specială, cu laterale scurte şi curbate, care permit alunecarea ei. Cel mai simplu de folosit sunt tigăile neaderente. Adăugarea unei linguri de lapte pentru fiecare ou face ca omleta să aibă o structură mai pufoasă
şi mai aerată. Omleta va fi mai pufoasă dacă se bat albuşurile spumă. Când răstorni ouăle bătute în tigaie, lasă-le câteva minute fără să umbli la ele, apoi cu furculiţa sau paleta de lemn, desprinde uşor omleta de pe marginea tigăii, pentru a se putea rumeni uniform mijlocul.

Omletele se realizează în orice combinaţie: cu şuncă, telemea, caşcaval, ciuperci, dovlecel etc., deci, creativitate totală! Este micul dejun ideal, consistent, care nu cere nici timp mult, nici mari abilităţi culinare

Preparare Omletă cu dovlecei şi ceapă verde

Încălzeşti 2 linguri de ulei de măsline în tigaie, căleşti ceapa şi dovlecelul, 5 minute, până se rumenesc bine, apoi adaugi şunca. Separat, baţi ouăle cu furculiţa, apoi adaugi laptele şi caşcavalul răzuit. Le amesteci pe toate într-un bol, apoi, când şunca devine crocantă, adaugi amestecul cu oul şi brânza. Întorci omleta pe ambele părţi şi o laşi să se rumenească frumos, dar nu prea tare. O poţi servi alături de o salată proaspătă de roşii cu sare.

Preparare Omletă cu aromă de coriandru

Se bat ouăle şi se subţiază cu o linguriţă de lapte. Se pune o tigaie la încins, unsă cu puţin ulei. Se toarnă compoziţia în tigaie ca pentru clătite şi se lasă să se coacă pe o parte (nu se întoarce, fiind foarte subţire) Se scoate omleta pe o farfurie şi peste ea se pune brânza amestecată cu verdeţurile tocate, piper, apoi se rulează, se taie şi se aşază pe felii de pâine prăjită. Se serveşte împreună cu gogoşari muraţi tăiaţi felii subţiri, roşii etc.

Preparare Omletă în straturi

Se curăţă şi se toacă bucăţele ardeiul gras, ceapa şi dovleceii. Se încinge uleiul în tigaie, se adaugă dovleceii şi ceapa, apoi se călesc legumele, 10 minute. Se adaugă ardeiul gras şi se mai lasă încă cinci minute. Se trage tigaia deoparte. Separat, se toacă mărunt usturoiul şi ardeiul iute. Se sparg în două vase separate ouăle, cinci în fiecare. Se bat uşor şi se potrivesc de sare şi piper. Într-un bol cu ouă bătute se pun legumele călite, în celălalt usturoiul şi ardeiul iute. Se încinge ulei într-o tigaie largă. Din fiecare amestec de ouă se formează câte două-trei foi de omletă. După ce se rumeneşte bine pe o parte, se pune o farfurie deasupra tigăii şi se răstoarnă omleta. Se pune omleta înapoi în tigaie, pentru a rumeni şi cealaltă parte. Se aşază fiecare foaie de omletă pe o farfurie. Se bate crema de brânză până se înmoaie, împreună cu laptele şi verdeţurile toate, tocate mărunt şi puţină sare. Se aşază în straturi omletele, una cu legume, alta cu ardei iute (într-o cratiţă cu pereţi detaşabili), iar între omlete, crema de brânză şi parmezan ras. Se dă la rece, două- trei ore. Se serveşte rece, decorată cu parmezan ras şi piper proaspăt măcinat.

Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest