Culinare

Sărbătorile de Paști, tradiții și preparate culinare

- ingrediente -

  • Semnificația sărbătorii
  • Obiceiuri și tradiții
  • Preparate culinare

- mod de preparare -

 ”Paștile reprezintă una dintre cele mai importante sărbători anuale creștine, care comemorează evenimentul fundamental al creștinismului, Învierea lui Iisus Hristos, în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare.
Paștile creștine au o durată de 40 de zile, cuprinse între sărbătoarea Învierii Domnului (prima duminică de Paști) și sărbătoarea Înălțarii Domnului, care se celebrează la 40 de zile de la Înviere, într-o zi de joi. Primele 3 din cele 40 de zile pascale sunt zile de mare sărbătoare.
Sărbătoarea Paștilor este precedată de o lungă perioadă de post, în care se comemorează evenimentele premergătoare Învierii Domnului. Ultima săptămână din Postul Mare, numită Săptămâna Patimilor, începe în Duminica Floriilor, când se sărbătorește intrarea lui Isus Hristos în Ierusalim, și se sfârșește în Sâmbăta Mare. Este săptămâna în care sunt comemorate patimile lui Iisus, răstignirea și moartea Sa din Vinerea Mare.


Obiceiuri de Paști
Cel mai răspândit obicei creștin de Paști este vopsirea de ouă roșii, a căror prezență este obligatorie pe masa de Paști, deși în prezent se vopsesc ouă și de alte culori (verzi, albastre, galbene etc.). În folclorul românesc există mai multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouă de Paști și de ce ele au devenit simbolul sărbatorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce și acestea au fost înroșite de sângele care picura din rănile lui Iisus.
Un alt obicei este sacrificarea unui miel în Vinerea Mare, care simbolizează Jertfa Mântuitorului de pe Golgota, care a dus la eliberarea omenirii de sub robia păcatului.
Ciorba de miel, friptura și drobul sunt aproape neliăpsite de pe mesele de Paști, ale majorității românilor.
Pasca, alt simbol al Paştelui şi Învierii, vorbeşte prin formă ei şi prin ingredientele folosite, de ceea ce înseamnă trupului lui Hristos. Pasca are întotdeauna formă rotundă, care o leagă de discul solar, cel ce este menit să crească şi să dea vigoare întegii vegetaţii şi oamenilor. De jur împrejur se face din aluat o funie, o împletitură ce întruchipează neamurile care se succed. Pe mijloc se află crucea răstignirii, făcută din două şuviţe de aluat, iar în cele patru locuri se pune brânză.
Pe lângă pască, chiar nelipsit de pe mesele de Paști, este cozonacul, care simbolizează bucuria sărbătorii.
Lumânarea, poate cel mai important simbol al Învierii, reprezintă biruinţa vieţii asupra morţii şi a binelui asupra răului. Tradiţia spune că, după slujba de Înviere, lumânarea trebuie adusă acasă aprinsă. Lumânarea de la Înviere nu se aruncă, ci este păstrată cu sfinţenie pentru a fi aprinsă la necazuri. Conform credinţei populare, lumânarea de Înviere se aprinde în faţă unei icoane în caz de primejdie sau necazuri mari, la cutremure şi vreme rea.

Iepuraşul de Paşti este un simbol păgân, emblemă a fertilităţii, asociat de creştini cu apariţiile lui Iisus dupa Înviere. Prima menţionare a iepuraşului ca simbol pascal apare în Germania, în 1590. În unele regiuni din această ţară se credea că iepuraşul aduce ouăle roşii în Joia Mare şi pe cele colorate altfel în noaptea dinaintea Paştelui.”

Sursa: wikipedia

Rețete culinare de Paști:

Ouă roșii

Friptură din carne de miel

Drob

Cozonac

Pasca

Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest
Redustore - produse pentru casă

vezi mai multe