Culinare

Secretele roșiilor au fost dezvăluite! Trebuie neapărat să afli asta!

- ingrediente -

 

Vara putem alege dintre atâtea legume şi fructe, între răsfăţele sezonului fiind roşiile. Roşiile sunt cunoscute şi cultivate în toată lumea, fiind utilizate în variate preparate culinare. Când le cumperi, trebuie să fie ferme, culoarea frumoasă, să nu aibă pete verzi, iar când le atingi să fie puţin moi. Alege roşii de culoare intensă şi închisă; roşia să fie grea când o ţii în mână. Îşi păstrează mai bine aroma dacă sunt păstrate la temperatura camerei. În frigider, ţin mai mult, dar îşi pierd din proprietăţile nutritive şi aromă. Peste iarnă, roşiile se pot congela. Este recomandat să se cureţe de coajă, pentru că temperatura scăzută o întăreşte. După ce se curăţă, se fierb aproximativ 5 minute. Se pun în congelator, fără să se adauge vreun condiment. Calităţile nutritive din tomate sunt potenţate când sunt preparate într-un sos sau pastă; roşiile sunt mai uşor asimilabile, dacă le asociem cu ulei de măsline. Roşiile pot intra cu succes atât în compoziţia salatelor, sosurilor cât şi a ciorbelor, bruschettelor sau a pastelor.


Secretele „mărului de aur”

  • Nu gătiţi roşiile în vase de aluminiu; aciditatea roşiilor poate afecta vasul; aluminiul alterează gustul mâncării. Majoritatea bucătarilor folosesc roşii la conservă, datorită facilităţii, calităţii şi aromei.
  • Roşiile se vor curăţa mai lesne de coajă, dacă se vor opări, iar apoi se vor trece prin apă rece.
  • Roşiile se păstrează pe poliţa de jos a frigiderului, aranjate (în straturi nu prea dese) într-o strachină sau cratiţă emailată şi neacoperită; în nici un caz nu se pun în pungi de polietilenă.
  •  Roşiile proaspete se vor păstra un timp îndelungat, dacă se vor aranja într-un rînd, cu pedunculul în sus.
  •  Pasta de tomate se va păstra timp îndelungat, dacă se va ţine în borcan de sticlă, acoperită cu un strat de l cm de ulei de floarea soarelui sau presărat cu frunze uscate de hrean.
  •  Pasta de tomate din borcanul deschis nu se va acoperi cu mucegai, dacă deasupra se va presăra cu sare şi se va turna ulei.
  •  Sucul de roşii în nici un caz nu se va păstra în vase metalice şi la lumină. Sucul se va turna în sticle, care se vor înveli în hârtie, sau se vor depozita la întuneric.
Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest
Redustore - produse pentru casă

vezi mai multe