Culinare

Strugurii - ciorchini aromaţi, zemoşi, cu nectar rubiniu!

- ingrediente -

Folosirea strugurilor datează din neolitic; Biblia vorbeşte despre Noe ca fiind primul cultivator de viţă-de-vie. Aromaţi, răcoritori şi hrănitori, strugurii sunt fructul favorit al sezonului, atât pentru proprietăţile lor medicinale, cât şi pentru cele nutriţionale.
Negri, albi, galbeni sau roşiatici, strugurii pot fi consumaţi ca atare, ca must - un pahar plin cu suc din struguri, în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, ce deliciu! -, ori sub formă de dulceaţă, gem, jeleu, peltea, tartă, prăjitură, tort, sos; ingredient în alese mâncăruri cu orez, carne, peşte, vânat etc. Pentru dulceaţa de struguri - mai dificil de preparat - se aleg struguri cu boabe mari, coajă groasă şi miez compact (nu zemos), care vor fi curăţaţi de pieliţe şi de sâmburi. Coaja se curăţă uşor cu mâna şi cu un cuţit, trăgând din partea unde a fost prinsă codiţa spre vârf, apoi, cu o scobitoare, se scot seminţele. Dulceaţa de struguri este una dintre cele mai apetisante şi mai apreciate dulceţuri. Se poate servi cu clătite, orez cu lapte şi este excelentă peste papanaşi.
Să nu uităm nici vinurile - albe sau roşii, seci, dulci, demi-seci sau demi-dulci - care ne încântă simţurile şi fac, împreună cu o mâncare potrivită, dintr-un prânz sau o cină un eveniment de neuitat!

Salată de struguri şi ţelină

Ingrediente: 300 g ţelină, sucul de la o lămâie mare, 125 g struguri negri, 8 jumătăţi de miez de nucă, 20 g caşcaval, 1 portocală, piper alb, sare, 150 g smântână.
Preparare: Cureţi ţelina şi o tai felii subţiri, de 2 cm lungime. Fierbi sucul de lămâie şi introduci feliile de ţelină circa 2 minute, apoi le limpezeşti şi le scurgi într-o strecurătoare. Tai boabele de struguri în două şi le scoţi sâmburii. Tai nucile cu un cuţit şi razi caşcavalul mărunt. Din jumătate de portocală tai o felie subţire, o împarţi în sferturi şi o pui deoparte, pentru decorare. Storci restul de portocală şi amesteci: caşcavalul ras, piperul, sarea şi smântâna. Feliile de ţelină le amesteci cu strugurii, cu nucile tocate, la care adaugi amestecul de caşcaval. Salata obţinută se amestecă uşor, se dă la frigider pentru 10 minute, să se pătrundă şi să se aromatizeze. Aşezi apoi salata pe farfurii, pe care le ornezi cu sferturi de felii de portocale. Se poate asorta cu baghete.

Orez cu struguri

Ingrediente: 1,200 kg struguri tămâioşi, 300 g orez, 150 g unt, 50 g făină, 100 ml lichior de vişine, 50 ml coniac.
Preparare: Strugurii se spală, se aleg boabele de pe ciorchine, se pun într-o tavă termorezistentă, unsă cu unt şi se introduc în cuptorul bine încins. Se ţin 10 minute, apoi se adaugă sosul pregătit astfel: se pun 50 g unt cu făină într-o cratiţă pe foc şi se amestecă până se încing, apoi se stinge cu 300 ml apă şi se amestecă în continuare, până dă în clocot, după care se răstoarnă peste struguri. Se adaugă lichiorul de vişine şi coniacul şi se mai dă într-un clocot. Este o garnitură excelentă pentru pilaful de orez.

Dulceaţă de struguri

Ingrediente: 1 kg struguri (cântăriţi după ce au fost curăţaţi de coajă şi seminţe), 1 kg zahăr, vanilie, 50 ml zeamă de lămâie (sau 50 g glucoză), 1/2 l apă.
Preparare: Într-o cratiţă - zahărul, apa, zeama de lămâie şi 2 cm dintr-un baton de vanilie - se amestecă puţin, pe foc, până când se topeşte zahărul. Siropul se fierbe, până când se leagă, apoi se adaugă boabele de struguri. Cratiţa se lasă 5 minute mai la o parte, ca fructele să lase puţină zeamă, apoi se trece la foc mijlociu şi se lasă până când se leagă din nou siropul. Când dulceaţa este gata, fructele plutesc în sirop până la fund şi au un aspect unsuros, lucios. Strugurii conţin substanţă gelatinoasă, care va gelifica siropul chiar dacă este mai subţire, după ce acesta se răceşte. Dacă nu s-a pus baton de vanilie, zahărul vanilat se adaugă numai cu un minut înainte de a se lua cratiţa de pe foc. Se adună spuma, apoi cratiţa se acoperă cu un şervet udat în apă şi bine stors. După ce s-a răcit, dulceaţa se toarnă în borcane care se închid ermetic cu capace sterilizate sau se leagă cu celofan.

Tartă cu struguri

Ingrediente: 500 g făină, 1 ou, un vârf de cuţit de sare, 500 g struguri, 250 g unt, 125 g zahăr, 1 plic zahăr vanilat, peltea de gutui.
Preparare: Se freacă untul cu zahărul până când devine spumos. Se adaugă oul, zahărul vanilat şi sarea. Se amestecă şi se pune făina. Se frământă puţin şi se dă aluatul la rece, pentru 2 ore. Se îmbracă apoi formele de tartă cu aluat într-un strat subţire. Se aşază tartele într-o tavă, se coc la foc mediu, 30 de minute. Se scot din forme, se lasă să se răcească, apoi se umplu cu boabe mari de struguri. Deasupra se toarnă peltea călduţă de gutui.

Parfait de piersici şi struguri

Ingrediente: 250 ml lapte, 2 plicuri zahăr vanilinat, 6 gălbenuşuri, 200 g zahăr, 350 ml frişcă, 40 ml rom, 200 g piersici din conservă, 200 g struguri albi.
Preparare: Se pune la fiert laptele cu zahăr vanilinat. Se bat gălbenuşurile cu zahăr. Se înglobează aici laptele fierbinte, dar nu clocotit. Se reduce focul la minim şi se amestecă până ce se îngroaşă. Se dă deoparte, se amestecă în continuare până se răceşte. Se adaugă frişca bătută şi romul. Se taie cuburi 50 g de piersici; restul se pasează. Strugurii se pasează şi se strecoară de sâmburi printr-o sită. Se împarte crema; în jumătate din ea se amestecă piersicile pasate şi bucăţile, iar în cealaltă, strugurii. Într-o formă specială pentru parfait, se introduce crema de piersici şi se congelează 30 de minute. Se adaugă apoi cealaltă cremă şi se congelează 8 ore.

Muşchiuleţ de porc cu struguri

Ingrediente: O bucată de muşchiuleţ de porc (1,5 kg), 1 pahar vin alb sec, 1 ramură de salvie, 1 ramură de rozmarin, 5 linguri de untură, câteva măsline negre, 20 boabe struguri albi, 1,5 litri supă de carne, 4 linguri ulei, sare.
Preparare: Carnea, curăţată de vinişoare, se spală bine, se usucă şi se freacă împreună cu sare. Boabele de struguri, spălate bine sub jet de apă rece, se taie în două. Într-o cratiţă mare se pune untura, se topeşte, apoi se toarnă şi uleiul. Se pune carnea, se presară cu salvie şi rozmarin, tocate mărunt, şi se prăjeşte pe toate părţile, până se pătrunde. Se adaugă vinul, se lasă să se evapore, apoi se toarnă supa de carne şi se găteşte în continuare, acoperit, pe foc domol, circa o oră. Se verifică dacă este pătrunsă bine, dacă nu, se mai adaugă apă şi se mai continuă fierberea. Carnea se scoate apoi din cratiţă şi se ţine la cald pe un platou. La sosul rămas se adaugă măslinele şi strugurii. Se dinstuie pe foc mic, 5 minute, amestecând continuu, apoi se toarnă peste carnea tăiată felii şi se serveşte.

Struguri marinaţi

Ingrediente: 1 kg struguri mari, 1 pahar oţet, 2 pahare cu apă, 3/4 pahar zahăr, 12 cuişoare, 1 bucată de scorţişoară, o linguriţă sare.
Preparare: Se spală strugurii şi se aşază în borcane cu tot cu ciorchini. Se fierbe oţetul cu toate celelalte ingredientele, apoi, după ce dat în câteva clocote, se lasă la răcit. Se toarnă lichidul peste strugurii din borcan. Se leagă borcanele la gură cu celofan şi se depozitează în cămară.

- mod de preparare -

Toamna bate la uşă, culesul viilor este în toi, iar oferta de struguri este foarte bogată. Parfumul special şi gustul lor dulce-acrişor fac ca strugurii să servească drept bază  pentru variate mâncăruri, dulceţuri, băuturi şi prăjituri

Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest