Culinare

Verdeţurile, ideale pentru mâncărurile de post

- ingrediente -




Plantele legumicole de la care se folosesc părţile verzi, îndeosebi frunzele, sunt cunoscute sub denumirea uzuală de "verdeţuri". Verdeţurile de primăvară - urzici, măcris, lobodă, untisor, leurdă, stevie, ceapă si usturoi verde, pătrunjel, mărar etc. - sunt o binecuvântare pentru postul Pastelui. În această perioadă, când crestinii se înfrânează pentru o vreme de la mâncărurile de dulce si întregul organism simte nevoia unei hrane mai proaspete, mai usoare, verdeţurile - adevărate daruri ale naturii - ne vin în ajutor, majoritatea gospodinelor optând pentru meniurile bogate în verdeţuri si crudităţi de sezon. Din frunzele lor fragile se prepară cu precădere salate, dar si mâncare, piureuri, terciuri, sucuri etc. Bine spălate si asezonate cu ulei, sare, oţet sau lămâie - salatele preparate din untisor, hasmaţuchi, leurdă (ceapa ciorii), lăptucă, păpădie, urzici, stevie, spanac, ceapă si ursturoi verde fac deliciul acestei perioade. Urzicile sunt acum fragede, moi; folosim de la ele numai vârfurile sau frunzuliţele dinspre vârf. Alese cu grijă si spălate în mai multe ape, frunzele de urzică - „regina verdeţurilor”- se fierb, se pasează, se freacă împreună cu ulei si mujdei de usturoi si se servesc ca atare, sau, când s-a terminat postul, alături de ouă ochiuri sau friptură. Un alt fel de mâncare foarte apreciat este pilaful de urzici. Din stevie, o altă „buruiană” de sezon (în Oltenia, i se mai spune dragavei) se prepară o mâncare delicioasă; stevia merge perfect si în toate combinaţiile vegetale dintr-o salată. Spanacul se prepară exact ca si stevia, cu diferenţa, că, uneori, se mai adaugă bulion, pentru un plus de gust, sau făină.
Dacă vreţi să valorificaţi toate calităţile lui nutritive, folosiţi spanacul crud, sub formă de salată sau de suc. Din frunzele de lăptucă si păpădie - când planta este foarte tânără - se face o salată hrănitoare. Din leurdă, mirosind ca usturoiul, si spanac se poate prepara un piureu delicios. Măcrisul, datorită frunzelor sale acre, poate fi folosit crud, ca salată, sau pregătit ca si spanacul. Ciorbica de măcris servită a doua zi Pasti este ca un pansament pentru stomac, bine-venit după fripturile de miel si ouă. Usturoiul se poate consuma crud (salată) sau poate intra în compoziţia unor feluri de mâncare; cel verde si fraged de primăvară merge bine în orice combinaţie de salate, în special cu ulei de măsline. Ceapa este folosită în toate combinaţiile de salate, ca si usturoiul. Ceapa verde potenţează gustul bun al altor legume în salate precum cele cu spanac, ridichi rosii si salată verde. Ciorba de lobodă, de măcris, mâncarea de stevie si salatele cu untisor, ridichi, spanac sau salată verde -reţete simple, care nu reclamă mult timp - sunt la mare preţ în perioada postului.

Salată de primavară

Ingrediente: 300 g spanac, 150 g urzici, 150 g păpădie, 200 g untisor, 5-6 fire de ceapă verde, 2 legături de mărar verde, 1/2 linguriţă sare, zeama de la 2 lămâi, 2 linguri de ulei.
Preparare: Se aleg verdeţurile, se spală în mai multe ape, se toacă, iar urzicile tocate se freacă în mână până se înmoaie si nu mai înţeapă. Se amestecă toate într-un castron, se adaugă ceapa si mărarul tocate mărunt. Într-un castronas se bate bine zeama de lămâie cu sarea si uleiul, apoi sosul se toarnă peste verdeţuri si se amestecă foarte bine.

Piure de urzici

Ingrediente: 1 kg urzici, 1 ceapă, ulei, sare si piper după gust, hrean ras, 5 căţei de usturoi pisat.
Preparare: Urzicile, alese si spălate bine în mai multe ape, se fierb în apă cu sare. După ce au fiert, se scurg si se toacă mărunt. Ceapa se curăţă, se toacă mărunt, se căleste si se adaugă urzicile, hran ras si usturoi pisat. Se potriveste cu sare si piper.

Ciorbă de „ierburi”

Ingrediente: 4 legături de ceapă verde, 8 legături de lobodă rosie, 8 legături de stevie, 2 litri de bors, 4 linguri de orez, 2 linguri ulei, frunze de ţelină verde, 4 legături de mărar, 4 legături de pătrunjel, 4 legături de leustean.
Preparare: Curăţi si speli ierburile, le toci, nu foarte mărunt, apoi le călesti în 2 linguri de ulei. Când verdeţurile au început să se înmoaie, stingi cu 2 litri apă rece. În timp ce fiertura începe să dea în clocot, adaugi un pumn de frunze de ţelină tocate mărunt, codiţele de la 4 legături de mărar, 4 de pătrunjel si 4 de leustean, tocate mărunt. Lasi să fiarbă jumătate de oră, la foc moderat. Separat, pui la fiert 2 litri de bors si lasi să dea în 2-3 clocote. Alegi si speli 3-4 linguri de orez. După ce ciorba a fiert, adaugi orezul si borsul strecurat. Mai lasi câteva clocote. Adaugi apoi restul de verdeaţă tocată si ciorba este gata.

Sărmăluţe de spanac

Ingrediente: 600 g spanac (din care se păstrează 20 frunze de spanac, mari), 100 g orez cu bobul lung, 40 g stafide, 1 pliculeţ ceai de mentă, 1 linguriţă scorţisoară, sare, piper, 3 linguri ulei de măsline.
Preparare: Se pune un vas cu apă la fiert. Când apa a dat în clocot se adaugă orezul si pliculeţul de ceai (care se lasă 5 minute, apoi se aruncă). Orezul se fierbe respectând instrucţiunile de pe ambalaj. Stafidele se ţin câteva minute în apă caldă. Separat, se pune la fiert o cantitate mare de apă si puţină sare. Când a dat în clocot se pun frunzele de spanac, pentru 1 minut. Se scurg si se lasă la răcit. În apa care a fiert se pune restul de spanac si se lasă să fiarbă încă 15 minute. Orezul fiert se scurge, se amestecă împreună cu stafidele scurse si spanacul, fiert, scurs si tocat. Se potriveste de sare si piper. Cu acest amestec se rulează foile de spanac (ca la sarmale). Sărmăluţele se servesc reci, stropite cu ulei de măsline.

Salată cu lămâie si untisor

Ingrediente: 2 legături untisor, suc de lămâie, sare, ulei.
Preparare: Untisorul se alege, se curăţă, se spală bine în mai multe ape, se amestecă împreună cu celelalte ingrediente. Este o salată usor amăruie.

Mâncare de stevie

Ingrediente: 6 legături de stevie, 2 cepe uscate (sau 2 legături de ceapă verde), 3 linguri de ulei.
Preparare: Ceapa se spală, se toacă mărunt, apoi se pune la călit usor cu 3 linguri de ulei. După ce s-a călit ceapa, se adaugă frunzele de stevie, spălate în prealabil si tăiate fâsii. Se lasă la foc mic, se amestecă din când în când să nu se lipească de cratiţă si se adaugă condimente după gustul fiecăruia, lăsându-se la fiert, în apa proprie, până devine ca o pastă verde închis, asemenea spanacului fiert. Este o mâncare cu gust bun, puţin mai dulce decât mâncarea de spanac.

Mâncărică de gulii (netrecută prin foc)

Ingrediente: 2 gulii rase, 2 castraveţi mici tăiaţi fideluţă, 2 morcovi rasi, 5 ridichi de lună tăiate fideluţă, 1 hrean mic ras, 1 ceapă mică tocată.
Sosul: 3 linguriţe ulei presat la rece, câteva migdale pisate mărunt, 1 linguriţă lămâie, sare, condimente din plante.
Preparare: Se amestecă ingredientele cu sosul si se ornează cu hrean ras si feliuţe de ridichi.

RETETE DE LA CITITORI

Piept de pui umplut cu verdeţuri

Ingrediente: 1 piept de pui, sare, piper, boia după gust, 3 linguri de ulei, 1 ceapă, câteva frunze verzi de păpădie, sau leurdă, 100 g brânză topită, 4 linguri de făină, 1 ou, pesmet, 1 legătură mărar, 1 legătură de pătrunjel.
Preparare: Tăie pieptul de pui în felii si bate-l pentru a obţine foi de carne cu grosimea de 5 mm. Sărează, piperează si presară-le cu boia, apoi ţineţi-le la frigider 15 minute. Între timp, căleste în puţin ulei ceapa tăiată mărunt. Când devine sticloasă, adăugă mărarul si pătrunjelul, tocate mărunt si câteva frunze tocate mărunt de păpădie (sau leurdă). Adăugă brânza topită, sare si piper si amestecă ingredientele bine. Când sunt omogenizate, ia vasul de pe foc. Scoate feliile de carne din frigider si pe fiecare dintre ele pune din umplutura obţinută mai înainte. Rulează carnea strâns si prinde ruloul cu scobitori. Trece apoi fiecare rulou prin făină, ou bătut si pesmet, de mai multe ori, dar păstrează această ordine. Prăjeste rulourile în ulei încins. Serveste cu salată din verdeţuri de sezon.
(Maria Colceag, Timisoara)

Varză acră cu orez

Ingrediente: 1 căpăţână de varză acră (1 kg), 1 ceapă, 200 ml ulei, 2 linguri bulion, 200 g de orez, sare si piper după gust, condimente pentru varză.
Preparare: Foile de varză se taie fideluţă. Ceapa se curăţă si se toacă mărunt, apoi se căleste în uleiul încins într-o cratiţă mărisoară. Se stinge ceapa cu 2 linguri de bulion diluat cu puţină apă si, când dă iar în clocot, se pune varza tocată. Ingredientele se amestecă toate cu grijă si se lasă la fiert, la foc potrivit, până ce varza se înmoaie.
Între timp, se alege si se spală orezul, apoi se adaugă în cratiţa cu varză când aceasta începe să se înmoaie. Se potriveste mâncărica de sare si piper, se mai lasă la fiert până când orezul este fiert. Dacă este prea acră varza, o puneţi mai întâi în apă rece la desărat. (Olga Câmpean, Brad)

Cornuleţe cu aluat dospit

Ingrediente: 20 g de drojdie (mărunţită bine), un pahar de ulei, 1/2 pahar de bors, 2 pliculeţe de zahăr vanilat, 1 linguriţă de coajă rasă de lămâie, 200 g de făină, gem de portocale, 50 g zahăr pudră.
Preparare: Într-un castron încăpător pui 20 g de drojdie, un pahar de ulei, jumătate de pahar de bors, un pliculeţ de zahăr vanilat si o linguriţă coajă rasă de lămâie. Le amesteci bine, apoi adaugi făina. Frământă bine, bine aluatul, timp de 20 minute. Lasă aluatul în castronul acoperit, la căldură, timp de o oră, să crească. Iei luatul, îl mai frămânţi puţin pe plansetă, apoi întinzi din el foi cât mai subţiri, din care tai pătrate cu latura de 5-6 cm. Pui în mijlocul fiecărui pătrăţel câte o linguriţă de gem de portocale, le rulezi si le pui la copt, în tava unsă cu ulei, timp de 30 minute. După ce le scoţi din cuptor, încă fierbinţi, le dai prin zahăr pudră amestecat cu un pliculeţ de zahăr vanilat. (Tinca Ogrezeanu, Lugoj)




- mod de preparare -

Provenite din grădină, pădure sau solarii, pe tarabele din pieţe se găsesc acum urzici si stevie, hasmaţuchi si untisor, salată verde, spanac, ceapă proaspătă, ridichi si lobodă din care se pregătesc preparate pline de arome

Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest