Antena Căutare

De ce se înverzesc cartofii și de ce nu trebuie să-i consumi, de fapt. Explicația pe care nu mulți o știu

Cu siguranță ai observat că unii dintre cartofi sunt mai verzi fie în întregime, fie doar în anumite zone. Află ce înseamnă acest lucru și de ce nu trebuie să îi consumi.

imagine cu cartofi verzi
Specialiștii au explicat de ce se fac cartofii verzi, de fapt | Antena 1

Fie că ai cumpărat cartofi albi sau roșii, în mod sigur ai remarcat faptul că existau și tuberculi care aveau zone de culoare verde. Mulți poate au crezut că este vorba despre faptul că acolo leguma nu este coaptă suficient. Totuși, experții trag un semnal de alarmă și explică de ce nu ar trebui consumați astfel de cartofi.

Ce înseamnă dacă sunt cartofii verzi și de ce nu trebuie să îi consumi

În mod eronat, mulți ar putea să fie tentați să creadă că un cartof verde este, de fapt, un cartof crud. Totuși, lucrurile nu stau deloc așa și, în spatele unui detaliu aparent insignifiant, se poate ascunde un risc important pentru sănătate.

Iată așadar de ce cartofii înverziți nu trebuie consumați. Atunci când tuberculii sunt expuși direct în lumina solară, aceștia vor începe în mod natural să se facă verzi. Aceasta culoare verde este data de clorofilă, un termen pe care în mod sigur l-ai învățat la orele de biologie. Substanța este cea responsabilă de culoarea verde a frunzelor și nue ste nocivă.

Citește și: De ce nu e bine să consumi cartofi încolțiți. Care sunt riscurile la care te expui și cum poți evita germinarea lor

Potrivit specialiștilor, cartofii verzi însă nu trebuie consumați. Atunci când nivelul de clorofilă din tuberculi crește apare și culoarea verde și compusul numit solanină crește și el. Un nivel ridicat de solanină nu numai că face cartofii să aibă gust amar, dar poate genera probleme serioase de sănătate, arată cei de la rd.com.

Și totuși, ce poți face dacă ai un sac întreg de cartofi înverziți? Nu trebuie să arunci toate legumele, ci doar să îndepărtezi zonele afectate atunci când cureți tuberculii pentru gătit.

Consumată în cantități mari, solanina poate da dureri de cap, iritații ale sistemului digestive, diaree, greață, febră, convulsii, apatie, paralizie și chiar deces.

Citește și: De ce nu e bine să încălzești la microunde carnea de pui și cartofii gătiți. Iată la ce pericole te expui

De asemenea, e important de mențioanat faptul că toți cartofii conțin toxine naturale numite glicoalcaloizi: solanina și chaconina. Odată cu expunerea la soare, aceste substanțe cresc. În plus, nici cartofii încolțiți nu trebuie consumați. Conținutul de glicoalcaloizi al unui cartof crește pe măsură ce încolțește. Drept urmare, consumul de cartofi încolțiți înseamnă ingerarea unei cantități excesive din aceste substanțe chimice.

Simptomele sunt de obicei ușoare, dar pot fi mai severe la unele persoane. Pot induce tensiune arterială scăzută, puls rapid, febră, dureri de cap, dezorientare și, în cazuri rare, moarte dacă sunt consumate în doze excesive

De ce nu trebuie să înlături din față sau să dai farfuriile în mâna chelnerului, atunci când mergi la restaurant... De ce se pune la geam sau la ușă o pungă cu apă și monede, de fapt. Explicația pe care nu mulți o știu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x