Deserturi

Deserturi

Chec Motănel

- ingrediente -

  • Pentru o tavă de 23/36 cm:
  • 10 ouă
  • 15 linguri zahăr
  • 15 linguri unt
  • 15 linguri făină
  • coaja și zeama de la 2 lămâi potrivit de mari
  • coaja de la o portocală
  • 25 g mac
  • un praf sare
  • Pentru glazură:
  • 400 g ciocolată albă
  • 200 ml smântână dulce
  • Pentru decor:
  • semințe de rodie
  • bastonașe de ciocolată
  • praline
  • fistic

- mod de preparare -

Mai întâi separăm albușurile de gălbenușuri.
Presărăm câte un praf de sare și peste albușuri și peste gălbenușuri.
Batem spumă albușurile, adăugăm, treptat, zahărul și zeama de lămâie și le batem în continuare până obținem o bezea fermă.
Frecăm gălbenușurile cu praful de sare, pentru a li se intensifica culoarea, apoi adăugăm în fir șubțire, untul topit și răcit, amestecând ca la maioneză, până la omogenizare.
Turnăm această compoziție, în fir subțire, peste bezea, amestecând cu o spatulă de jos în sus, cu mișcări circulare, până se omogenizează.
Adăugăm cojile de portocală și de lămâie, rase fin, apoi încorporăm, treptat, făina și macul.
Opțional, se poate adăuga și puțin praf de copt(5-10 g), care se va cerne împreună cu făina.
Tapetăm tava cu hârtie de copt, iar pereții laterali îi ungem cu puțin unt și presărăm zahăr peste ei și întindem aluatul de chec în tavă.
Dăm tava la cuptor pentru 25-30 de minute, la 175-180 de grade, sau până când checul trece testul cu scobitoarea.
Îl lăsăm apoi să se tempereze ușor și îl răsturnăm invers pe o altă tavă, sau platou.
Pentru glazură, încălzim smântâna, dar fără să dea în clocot, apoi stingem focul și adăugăm ciocolata ruptă în bucăți mici.
Amestecăm în vas, până când ciocolata se topește și se omogenizează compoziția, o lăsăm să se tempereze ușor, apoi o întindem peste chec.
Presărăm deasupra ingredientele pentru decor și lăsăm glazura să se întărească, apoi putem porționa checul Motănel.
Îl servim cu mare poftă, alături de cei dragi.
Să vă fie de folos!

Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest