Deserturi

Deserturi

Chec și brioșe cu lămâie și sfaturi pentru reușita acestora

+2 click pentru
galerie

- ingrediente -

Aromă și culoare într-un desert simplu și rapid, dar pregătit în două forme diferite: Chec și brioșe cu lămâie.

  • Pentru o tavă de chec clasică și 10 forme de brioșe:
  • 8 ouă medii
  • 250 g zahăr
  • 200 ml ulei
  • coaja și zeama de la 2 lămâi bio
  • 1 praf de sare
  • 450 g făină

- mod de preparare -

Separăm albușurile de gălbenușuri și presărm sare peste ambele.
Frecăm bine gălbenușurile cu sare și le lăsăm așa la odihnit până pregătim bezeaua, pentru a li se intensifica culoarea. Apoi, adăugăm coaja de lămâie răzuită cât mai fin și uleiul.
Mixăm albușurile spumă, apoi adăugăm, treptat, zahărul măcinat, alternând cu zeama de lămâie.
Vom obține o bezea fermă care va rămâne pe pereții bolului, atunci când îl întoarcem invers.
Încorporăm, treptat, bezeaua în compoziția de gălbenușuri, apoi încorporăm, treptat, făina cernută.
Tapetăm tava cu hârtie de copt și întindem 1/3 din compoziție în ea. Ungem formele de brioșe cu puțin ulei și le umplem 3/4 cu restul compoziției. Le dăm la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru 25-30 de minute, sau până când se rumenesc frumos la exterior și trec testul scobitorii.

Mai vedeți și:

Rețetă de chec turtă dulce

Rețetă de Chec din albușuri cu nucă și scorțișoară

Sfaturi pentru reușita checului  și brioșelor cu lămâie:

  • Înainte de a mixa albușurile, acestea se lasă la temperatura camerei cel puțin 30 de minute;
  • Nu folosiți mixerul decât la prepararea bezelei, și a compoziției de gălbenușuri! Folosiți o spatulă pentru a încorpora bezeaua în compoziția de gălbenușuri și amestecați încet, cu mișcări circulare, de sus în jos. Astfel compoziția se va păstra aerată. La fel procedați și când încorporați făina.
  • Nu adăugați praf de copt, checul va crește fumos dacă bezeaua este reușită, iar textura va fi ușor densă, dar cu aspect de burete. Praful de copt creează bule de aer în compoziție și este posibil ca checul să se lase după scoaterea din cuptor.
  • Măcinați zahărul înainte de a-l folosi! Bezeaua va fi mai reușită cu zahărul pudră și, în plus, se scurtează timpul de mixare.
  • Nu adăugați compoziția de gălbenușuri în bezea, ci invers, astfel aluatul checului și al brioșelor se va păstra aerat!

Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest
Redustore - produse pentru casă

vezi mai multe