Deserturi

Deserturi

Cozonac cu nucă de cocos în aluat și umplutură de cacao cu nuci

- ingrediente -

Foarte gustos și, mai ales, aromat, acest minunat Cozonac cu nucă de cocos în aluat și umplutură de cacao cu nuci!

  • Pentru aluat de cozonac cu nucă de cocos:
  • 5 gălbenuşuri
  • 200 gr zahăr
  • 2 linguri smântână
  • 150 gr unt topit + 30 ml ulei
  • 400 ml lapte
  • 1 linguriţă sare
  • 40 gr drojdie proaspătă
  • coajă rasă de la o lămâie
  • 1 sticluţa esenţă de rom
  • 700 g făină
  • 200 g nucă de cocos
  • Pentru umplutură:
  • 5 albuşuri
  • 5 linguri zahăr
  • 3 linguri cacao
  • 2 linguri nuca măcinată fin
  • 150 gr nuca tăiată grosier
  • 1 vârf linguriţă sare
  • Pentru uns:
  • 1 gălbenuş
  • 1 linguriţă lapte
  • zahăr tos

- mod de preparare -

De menționat că înainte de a începe pregătirea aluatului, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
Făina se cerne într-un vas, chiar de două ori, pentru a deveni aerată.
Drojdia se freacă cu o lingură de zahăr până se lichefiază, apoi se adaugă puţin lapte călduţ şi se lasă la activat, la loc cald și acoperind vasul cu un ştergar.
Se mixează gălbenuşurile presărate cu sare, pentru a le intensifica culoarea. Apoi se adaugă jumătate din cantitatea de zahăr, iar când devin spumoase, se adaugă o parte din untul topit și uleim apoi smântâna.
Restul de zahăr se dizolvă în laptele cald.
Se face o adâncitură în mijlocul făinii şi se pune acolo drojdia activată, apoi compoziţia de gălbenuşuri, coajă rasă de lămâie, esenţa de rom şi se încorporează din făina de pe margini, alternând cu nuca de cocos și turnând din când în când şi lapte cald.
Oprim o parte din unt cu ulei pentru la finalul operaţiunii, iar restul îl vom adăuga la aluatul care se formează.
Când aluatul devine ferm, nu mai adăugăm făină.
Ungem masa de lucru cu uleiul oprit şi răsturnăm aluatul pe masă.
Începem să frământăm tot ungând masa cu ulei până la epuizarea acestuia.
Aluatul trebuie să fie bine unsuros, astfel că dacă îl vom pune pe o coală de hârtie, aceasta să se ungă bine.
Punem aluatul înapoi în vas, îl acoperim şi îl lăsăm la crescut la loc cald, aproximativ 30-40 de minute.
Pentru umplutură, mixăm albuşurile cu zahărul şi puţină sare, apoi adăugăm cacaua şi nuca măcinată.
Împărţim aluatul în patru părţi pe care le vom întinde pe masa de lucru cu ajutorul sucitorului şi le vom unge cu compoziţia de albuşuri, iar deasupra presăram nuca tăiată.
Împletim câte două rulouri şi le aşezăm în tăvile unse cu ulei sau tapetate cu hârtie de copt. 
Acoperim aluaturile din tavi şi le lăsăm din nou la crescut până când depăşesc margine tăvii, după care ungem aluaturile deasupra cu gălbenuş de ou amestecat cu lapte și presărăm zahăr tos.
Introducem tăvile în cuptorul preîncălzit şi coacem cozonacii la 180 de grade pentru 40-45 bminute, sau în funcţie de cuptorul fiecăruia.
Spor şi poftă bună!

Pentru mai multe rețete de cozonac, click AICI!

Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest
Redustore - produse pentru casă

vezi mai multe