Deserturi

Deserturi

Cozonac de post cu stafide

- ingrediente -

 Ești în post și ți-e poftă de cozonac? Încearcă acest cozonac de post cu stafide ce te va cuceri de la prima degustare!

  • 550 g făină pentru cozonac
  • 200 ml lapte de cocos
  • 50 ml apă minerală
  • 50 ml ulei
  • 7 g drojdie uscată
  • 150 g zahar
  • 150 gr stafide
  • 38 ml esență de rom
  • Pentru sirop:
  • 30-50 g zahăr
  • 1 lingură apă

- mod de preparare -

 Se cerne făina într-un vas, se adaugă zahărul, drojdia și se amestecă bine.
Se încălzește ușor laptele de cocos, se amestecă apoi cu uleiul, un praf de sare, esența și apa minerală, apoi se toarnă peste amestecul de făinăși se frământă un aluat omogen.
Se acoperă aluatul și se lasă la dospit aproximativ o oră.
Între timp, se hidratează stafidele în puțină apă cu 1 linguriță de rom.
Când aluatul este dospit, se întinde într-o foaie mai subțire, pe masa înfăinată, și se presară stafidele scurse pe toată suprafața foii.
Se rulează strâns și se așază ruloul în tava tapetată cu hârtie de copt.
Se lasă la loc cald, acoperi, pentru 30-40 de minute, până își dublează volumul.
Între timp, se preîncălzește cuptorul la 170 de grade și se prepară siropul.
Se caramelizează zahărul și se stinge cu apa, apoi se lasă pe foc până se topește tot zahărul.
Se coace cozonacul la 170 de grade pentru 40 de minute, iar în ultimele 10 minute, se scoate, se unge cu sirop și se presară zahăr deasupra, pentru o crustă aspectuoasă.
Se lasă apoi să se răcească în formă 10 minute, apoi se transferă pe un grătar.

Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest