Deserturi

Deserturi

Din rețetele copilăriei, de la mama sau bunica - Prăjitura Lămâița

+2 click pentru
galerie

- ingrediente -

  •  Pentru 4 foi de 24/36 cm:
  • 2 ouă
  • 150 g zahăr
  • 25 g zahăr vanilat
  • 200 gr unt la temperatura camerei
  • 120 ml lapte
  • 450 gr faina
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță bicarbonat sau amoniu
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • un vârf de linguriță cu sare
  • Crema:
  • 1250 ml lapte
  • 200 gr zahăr
  • 125 gr făina
  • 250 gr unt cu 82% grăsime
  • coaja rasă și zeama de la 2 lămâi
  • un vârf de linguriță cu sare
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie

- mod de preparare -

 Pentru aluat, se amestecă cele două ouă cu puțină sare, iar untul se freacă cu zahărul până devine spumos.
Se adaugă ouăle peste unt și se omogenizează, apoi se adaugă bicarbonatul stins în zeama de lămâie și laptele, după care se încorporează făina cernută cu praful de copt.
Se frământă un aluat compact și nelipicios, care se acoperă cu folie alimentară și se dă la rece pentru 20 de minute.
În acest interval, se prepară crema.
Se amestecă 1/4 din laptele rece cu făina, iar restul de lapte se pune la fiert cu un praf de sare, coaja rasă de lămâie și zahărul.
Când atinge punctul de fierbere, se adaugă amestecul de făină cu laptele rece și se bate întens cu un tel, pentru a evita crearea de cocoloașe.
Se fierbe crema, amestecând continuu în ea, până se îngroașă ca o budincă, apoi se lasă la răcit, acoperită cu folie, pentru a nu prinde crustă.
Între timp, se scoate aluatul de la rece, se împarte în patru și se întinde câte o foaie, pe masa înfăinată, apoi se transferă pe dosul tăvii unsă în prealabil cu ulei și pudrată cu făină.
Se coc foile pentru 3-4 minute la 180 de grade.
Crema răcită se amestecă cu untul, frecat în prealabil și se potrivește gustul cu zeamă de lămâie.
Se împarte în trei părți care se întind între foile coapte.
Se acoperă prăjitura Lămâița cu o folie alimentară, se presează cu un tocător și se dă la rece pentru 5-6 ore sau de pe o zi pe alta, pentru a se hidrata bine foile.
Se pudrează prăjitura Lămâița cu zahăr și se porționează, apoi se servește cu mare poftă.

Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest