Deserturi

Deserturi

Melcișori din aluat dospit, cu mere și stafide

- ingrediente -

Dacă v-ați plictisit de clasicele plăcinte cu mere, încercați acești Melcișori din aluat dospit, cu mere și stafide și sigur îi veți îndrăgi!

Puteți încerca și această variantă de Rulouri de post vanilate și umplute cu mere, sau aceste Rulouri cu scorțișoară, ambele sunt minunate!
  • Pentru aluat:
  • 1 ou + 1 albuș
  • 150 g zahăr
  • 1/2 linguriță sare
  • 250 ml lapte
  • 30 g drojdie proaspătă
  • 150 g unt(82% grasime)
  • 2 lingurițeesență de vanilie
  • aprox. 750 g făină
  • Pentru umplutură:
  • 600 g mere tăiate în cuburi
  • 50 g stafide
  • 100 g zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 50 g unt
  • 1 gălbenuș de ou pentru uns

- mod de preparare -

 Pentru aluat, cernem făina într-un vas, facem o adâncitură la mijloc și punem acolo o lingură de zahăr, drojdia sfărâmată și puțin lapte cald.

Amestecăm bine aceste ingrediente cu puțină făină, până se omogenizează, apoi acoperim vasul și îl lăsăm 10 minute, până când drojdia se activează.

Între timp curățăm merele și le tocăm în cuburi, apoi presărăm zahăr și scorțișoară peste ele și le amestecăm cu stafidele bine clătite. Le lăsăm așa la odihnit dar le mai amestecăm din când în când să se topească zahărul.

Continuăm cu prepararea aluatului. Frecăm untul moale cu zahărul, adăugăm ouăle și sarea și le amestecăm bine până la omogenizarea compoziției. Adăugăm apoi laptele călduț și turnăm compoziția peste drojdia activată.

Amestecăm intens cele două compoziții, adăugând, treptat și făină, până obținem un aluat ușor ferm și nelipicios.

Acoperim aluatul și îl lăsăm la dospit 30 de minute.

Apoi, întindem aluatul pe masa înfăinată, într-o foaie groasă de 1 cm și o tăiem în fâșii de 5 cm lățime.

Ungem fâșiile cu unt moale, adăugăm peste ele amestecul de mere cu stafide, scurs de sirop, le rulăm și le așezăm în tava tapetată cu hârtie de copt, la distanța de 2-3 cm unele de altefe.

Le ungem deasupra cu gălbenuș de ou diluat cu puțin sirop scurs de la mere și dăm tava la cuptor pentru 35-40 de minute, sau până când aluatul este bine rumenit.

Le lăsăm să se tempereze și le putem servi simple, însiropate cu siropul rămas de la mere, sau pudrate cu zahăr.

Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest