Deserturi

Deserturi

Plăcintă cu umplutură mixtă de mere, pere și gutui

- ingrediente -

 O explozie de arome într-o delicioasă plăcintă cu umplutură mixtă de mere, pere și gutui, ce sigur va fi pe gustul oricui.

  • Pentru aluat:
  • 1 ou
  • 200 g unt
  • 100 g iaurt
  • 50 g zahăr
  • 20 g zahăr vanilat
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • un praf de sare
  • 450 g făină
  • 5 g praf de copt
  • un vârf cuțit bicarbonat de sodiu
  • Pentru umplutură:
  • 1 gutuie
  • 3-4 pere
  • 5-6 mere
  • 100 g zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară
  • zeama de la o lămâie
  • 1-2 linguri griș 
  • zahăr pudră pentru decor

- mod de preparare -

 Se prepară mai întâi umplutura.

Se curăță gutuia, se dă pe răzătoarea mare și se stropește cu zeamă de lămâie să nu oxideze prea tare.

Se pune pe foc pentru a se înmuia, aceasta având miezul mai tare decât celelalte fructe.

Se lasă pe foc 7-8 minute, nu mai mult, apoi se lasă la răcit.

Se curăță și restul fructelor și se dau pe răzătoare, apoi se presară zahăr peste ele.

Se lasă la odihnit, ca să își lase sucul.

Se prepară aluatul.

Untul ținut la temperatura camerei se freacă cu zahărul și un praf de sare, se adaugă oul și se omogenizează compoziția.

Bicarbonatul se adauă peste iaurt și se amestecă, apoi se amestecă cu spuma de unt și ou.

Se adaugă esența și făina amestecată cu praful de copt.

Aluatul se lasă la odihnit 15 minute, acoperit cu o folie alimentară.

Asamblare și coacere plăcintă cu umplutură mixtă de mere, pere și gutui

Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade.

Cele două compoziții de fructe se amestecă și se adaugă griș, în funție de siropul rezultat.

Se împarte aluatul în două părți aproximativ egale.

Se tapetează o tavă de 23/36 cm cu unt și făină și se întinde prima foaie de aluat în ea.

Peste aceasta se întinde umplutura și se nivelează uniform.

Deasupra se așază a doua foaie de aluat.

Se coace delicioasa plăcintă cu umplutură mixtă de mere, pere și gutui, pentru 35-40 de minute, la 180 de grade, sau până când foaia de deasupra este bine rumenită.

Se lasă să se tempereze, se pudrează cu zahăr, se porționează și se servește cu mare poftă, alături de cei dragi.

Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest