Deserturi

Deserturi

Prăjitura franțuzească, un desert adorat de toate gospodinele

- ingrediente -

  •  Pentru foile maro:
  • 300 gr unt(82%)
  • 4 linguri cacao
  • 400 gr smântână
  • 150 gr zahăr
  • 600 gr făină
  • 1 plic praf de copt
  • 2 linguriţe esenţă de rom
  • 1 vârf cuţit sare
  • Pentru foaia albă:
  • 6 albuşuri
  • 7 linguri zahăr
  • 1 linguriţă zeamă de lămâie
  • 200 gr nuca de cocos
  • 2 linguri făină
  • 75 gr stafide aurii
  • 1 vârf cuţit sare
  • Pentru cremă:
  • 6 gălbenuşuri
  • 5 linguri zahăr
  • 5 linguri făină
  • coajă şi zeamă de la o lămâie
  • 500 ml lapte
  • 250 gr unt
  • 1 vârf cuţit sare
  • În plus:
  • puţin ulei pentru uns
  • cacao pentru ornat

- mod de preparare -

 Pentru foile maro, se freacă untul ţinut la temperatura camerei, cu zahărul şi cacaua, apoi se adaugă smântâna.
Se omogenizează bine totul, se adaugă şi esenţa şi se încorporează, treptat, făina amestecată cu praful de copt.
Pentru foaia albă, se mixează albuşurile spumă cu puţină sare, apoi se adaugă, treptat, zahărul şi zeamă de lămâie.
Se adaugă nuca de cocoşs şi făina, apoi stafidele hidratate în prealabil, în apă caldă.
Aluatul maro se împarte în două.
Prima parte se întinde direct în tava tapetată cu hârtie de copt, iar peste ea se întinde foaia albă.
A doua parte de aluat se va întinde pe o folie de plastic, sau pe hârtie de copt şi se va transfera peste foaia albă.
Prăjitura se coace pentru 35-40 de minute la 180 de grade.
Pentru cremă, se amestecă cele 6 gălbenuşuri cu sarea şi zahărul, se adaugă coajă de lămâie şi făina şi se diluează cu puţin lapte rece.
Restul de lapte se pune fierbinte peste amestecul rezultat, se omogenizează şi apoi se fierbe până se îngroaşă că o budincă.
Se acoperă crema cu o folie şi se dă la rece.
După răcire, se mixează cu untul moale, apoi se întinde peste prăjitura răcită.
Se ornează cu cacao şi se porţionează.

Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest