Deserturi

Deserturi

Rețetă de cozonac fără frământare

- ingrediente -

 Frământatul cozonacului necesită forță și timp, dacă nu ai un robot bun, sau o mașină de făcut pâine, care să te ajute.

Rețeta de cozonac fără frământare vine în ajutorul gospodinelor pentru a le ușura munca și a le scurta timpul necesar preparării cozonacilor.

  • Pentru aluat:
  • 5 gălbenuşuri
  • 200 gr zahăr
  • 2 linguri smântână
  • 100 ml ulei + 100 gr unt topit
  • 500 ml lapte
  • 1 linguriţă sare
  • 40 gr drojdie proaspătă
  • coajă rasă de la o lămâie și o portocală
  • 3-4 lingurițe esenţă de rom
  • 1 kg făină
  • Pentru umplutură:
  • 5 albuşuri
  • 150 gr zahăr
  • 3 linguri cacao
  • 3 linguri pesmet
  • 2 linguri nuca măcinată fin
  • 150 gr nuca tăiată grosier
  • 1 vârf linguriţă sare
  • Pentru uns:
  • 1 gălbenuş
  • 1 linguriţă lapte

- mod de preparare -

Este recomandat să aducem ingredientele la temperatura camerei cu 2-3 ore înainte de a începe lucrul.
Făina se va lăsa la temperatura camerei de cu seară și va cerne de două ori, pentru a deveni pufoasă.
Se amestecă drojdia cu o lingură de zahăr până se lichefiază, apoi se adaugă puţin lapte călduţ şi o mâna de făină.
Se omogenizează maiaua şi se lasă la dezvoltat, acoperită cu un ştergar şi la loc cald.
Se freacă gălbenuşurile cu sare, pentru a le intensifica culoarea, apoi cu zahărul, iar când devin spumoase, se adaugă untul topit în jumătate din cantitatea de ulei. Se omogenizează și se încorporează smântâna.
Se face o adâncitură în mijlocul făinii şi se pune acolo maiaua, apoi compoziţia de gălbenuşuri, coajă rasă de lămâie și de portocală, esenţa de rom şi se încorporează din făina de pe margini, turnând din când în când şi lapte cald și uleiul oprit, de asemeni, cald.
Când aluatul devine ferm, nu mai adăugăm făină, nu îl mai frământăm, îl acoperim și îl lăsăm la crescut, la loc cald, aproximativ o oră.

  • Vedeți AICI mai multe rețete de cozonac!

Pentru umplutură, mixăm albuşurile cu zahărul şi puţină sare, apoi adăugăm cacaua şi nuca măcinată amestecată cu pesmet.
Împărţim aluatul în patru părţi pe care le vom întinde pe masa de lucru cu ajutorul sucitorului şi le vom unge cu compoziţia de albuşuri, iar deasupra presăram nuca tăiată.
Rulăm foile şi le împletim câte două, apoi le aşezăm în tăvile unse cu ulei sau tapetate cu hârtie de copt. 
Acoperim aluaturile din tavi şi le lăsăm din nou la crescut până când depăşesc margine tăvii, după care ungem aluaturile deasupra cu gălbenuş de ou amestecat cu lapte.

Introducem tăvile în cuptorul preîncălzit şi coacem cozonacii la 170 de grade pentru 40-45 bminute, sau în funcţie de cuptorul fiecăruia.
Spor şi poftă bună!

Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest
Redustore - produse pentru casă

vezi mai multe