Deserturi

Deserturi

Tort de clătite cu umpluturi diferite și sos caramel

- ingrediente -

Pentru iubitorii deserturilor din copilărie,  un delicios ort dte clătite cu umpluturi diferite și sos caramel.

  • Aluat de clătite:
  • 5 ouă
  • 3 linguri zahăr
  • 500 ml lapte
  • 300 ml apă minerală
  • 450-500 g făină
  • 1 praf sare
  • coajă rasă de lămâie
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 1-2 linguri ulei de măsline
  • Umplutură de mere:
  • 1 kg mere
  • 3-4 linguri zahăr
  • 2-3 linguri pesmet de biscuiți
  • 100 g stafide aurii
  • scorțișoară
  • Umplutură de orez:
  • 250 g orez
  • 200 ml apă
  • 600 ml lapte
  • sare
  • 2-3 linguri zahăr
  • esență de vanilie
  • zahăr vanilat
  • Pentru sos caramel:
  • 4-5 linguri zahăr
  • 200 g smântână dulce
  • 25 g unt
  • 50 g miez de nucă

- mod de preparare -

 Pentru clătite, se mixează ouăle cu zahărul și puțină sare până când se lichefiază zahărul, apoi se adaugă pe rând: laptele, apa minerală, uleiul, coaja de lămâie, esența și se încorporează treptat, făina.
Se coc clătitele într-o tigaie antiaderentă pe o parte și pe cealaltă.

Pentru umplutura de mere, se decojesc merele, se îndepărtează cotoarele și se taie în cuburi mari. Se pun pe foc, împreună cu zahărul.
Se amestecă de câteva ori, apoi se adaugă stafidele și dacă au lăsat mult sirop se amestecă cu puțin pesmet de biscuiți și se stinge focul.

Pentru umplutura de orez, se pune orezul la fiert în puțină apă, apoi când absoarbe toată apa se adaugă treptat laptele fierbinte, amestecând continuu, iar spre final se adaugă zahărul, puțină sare și vanilie.

Pentru sosul caramel, se pune zahărul la caramelizat, apoi se adaugă untul și smântâna și se fierbe până când se topește tot zahărul.

O parte din clătite se vor asambla sub formă de tort, alternând umplutura de orez cu cea de mere, iar deasupra va trona sosul caramel și nucă măcinată, iar celelalte clătite se vor umple clasic, rulate cu aceeași umplutura de mere și orez și se vor glazura cu caramel și nucă.
Nuca se coace ușor la cuptor pe hârtie pergament, apoi se macină fin, așa încât în momentul pudrării să dea efectul de brumă.
Să vă fie de folos!

Ți-e poftă de un show culinar sau vrei sa găsești cele mai savuroase rețete? Vezi rețetele tale preferate și nu numai pe canalul exclusiv dedicat pasionaților de gastronomie – Cook and Play.
Gătește 24/24 acum cu AntenaPlay.

facebook whatsapp twitter pinterest