Antena Căutare

Mancarea facuta cu dragoste transmite o stare de bine

O fata indragostita lulea gateste la inau­gurarea unui restaurant de lux. La felul intai, oaspetii incep sa planga in­­cetisor, sa-si reverse emotiile cu toa­ta sinceritatea, ca si cum s-ar fi aflat intr-un cabinet de psihoterapie, nu intr-un restaurant.

Hainele pompoase, bijuteriile scumpe, aparentele si aerele specifice bogatilor nu mai con­teaza; emotiile se revarsa cu sin­ce­ritate. Toti plang, dar au un plans fe­ricit, extatic, vindecator. Oaspetii se simt in al „noualea" cer!

La felul doi, toti devin ca niste roboti, care au mis­cari lente, din ce in ce mai lente. Sute de oameni sunt... in meditatie in vre­me ce mananca. Sunt in extaz, pur si sim­plu! Fata care gateste isi pune mai­­nile in cap si vrea sa dea bir cu fu­­gitii, dar o femeie care nu gustase bu­­­­ca­tele o linisteste: „Glumesti? Iti dai seama ce minunat este? Senti­men­tele tale se transmit man­ca­ru­ri­lor!".

Acesta a fost subiectul unui film difuzat de Euforia TV in seara de 26 de­cembrie. Anul trecut (tot in perioada Sarbatorilor de iarna) am vazut un film asemanator, care avea ca su­biect initierea in prepararea unui fel de mancare, una care era imposibil de pre­parat fara a fi un mare maestru „ini­tiat"! De ce? Pentru ca ingredientele preluau trairile interioare ale bu­ca­ta­rului.

Daca acesta avea un mo­ment de furie, consumatorii deveneau furiosi. Daca bucatarul plangea, plan­geau in cor toti cei care mancau. De aceea bucatarul trebuia sa fie un ini­tiat, adica o fiinta cu sufletul curat, ca­pabila sa-ti controleze gandurile si emotiile negative. As fi spus, poate, ca filmele... exagereaza daca luni sea­ra n-as fi fost invitata la un restaurant „pentru domni, doamne si mus­terii", cum scria pe meniu, unde pa­tro­nul era chiar... un soi de „guru" al man­ca­rurilor, intocmai ca bucatarii din filme.

Picanteriile si subtilitatile marii arte culinare au fost la fel de in­te­re­sante si delicioase, ca si specia­­­litatile care le generau oaspetilor trairi interesante, poate nu la fel de evidente ca acelea din filme, dar... pe aproape. Intalnirea cu acest domn a fost ca o completare frumoasa, pe care realitatea o adus-o fictiunii, pentru a ne convinge ca sentimentele noastre se imprima in bucate!

Este, oare, posibil sa le transmi­tem bucatelor lacrimile de fericire, sta­rea de extaz, de bucurie, de tristete, de furie, gandurile frumoase, ca si pe cele urate? Se pare ca... se intampla asa. Daca ne gandim la faptul ca toate formele din univers emit o energie si au structura vibrationala proprie, atunci si alimentele, si obiectele, si ani­malele, si florile, si oamenii, si fluturii, si zidurile au o energie specifica.

In consecinta, ele sunt pasibile sa re­ceptioneze si sa transmita energie. Dincolo de perceptiile pe care le avem prin simturile obisnuite, de tip gust, miros, pipait sau prin vaz (impactul vizual al mancarurilor este la fel de important ca si gustul), noi percepem si la nivel energetic. Acest tip de perceptie inglobeaza intregul spectru emotional, mental si spiritual pe care-l transmite „bucatarul" atunci cand prepara o mancare. A gati cu dragoste inseamna, iata, a transmite dragostea celor care mananca. A gati cu furie inseamna a le transmite furia celorlalti. Poate ca de aceea mancam bucate triste sau bucate fericite.

Poate ca de aceea unele dintre ele ne tulbura fizic si emotional, iar altele ne fac sa ne simtim vii si fericiti. Unele ne energizeaza si altele ne adorm la fel de viguros si de tulburator ca si alcoolul. Daca sentimentele noastre se transmit prin mancare, atunci ar trebui sa intram in bucatarie ca intr-un altar (acum imi amintesc ca femeile de la tara ii spun Tatal Nostru cozonacului si fac cruce pe el).

Sunt si oameni inconstienti de comuniunea noastra cu hrana, care injura si dracuiesc in timp ce gatesc, se gandesc la toate relele si apoi vad cum cei ce mananca sufera de indigestie, au balonari, se simt obositi, constipati sau nervosi! Alimentele ar putea fi cu adevarat forme capabile sa receptioneze emotii si ganduri si sa le transmita celorlalti.

Si, daca-i asa, sa intram in bucatarie cu dragoste si sa facem precum o cunostinta de-a mea, care „le canta" intotdeauna bucatelor. Sa intram in bucatarie atenti la gandurile si la sentimentele noastre si sa ne amintim ca mancarea este un „dar" pentru sufletul si trupul celorlalti atunci cand o preparam cu dragoste.

Citeste si Jurnalul National

Foto: rochesternutrition.com

VIDEO! Reteta: biban cu carnaciori... Vintage: Casti tricotate pentru zile geroase...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x