Antena Căutare

O sarcina fara riscuri, dupa 35 de ani

O femeie care decide sa fie mama pentru prima data dupa 35 de ani nu mai e de mult ceva neobisnuit.

Datorita conditiilor sociale, care s-au modificat in ultimii ani, prima conceptie e tot mai des intalnita dupa varsta de 30 de ani, ba chiar dupa 35. Chiar daca multe lucruri s-au schimbat, varsta inaintata a mamei continua sa fie un factor de risc important.

MALFORMATII

"Cel mai important factor de risc este cel genetic. Dupa 35 de ani se inregistreaza o crestere semnificativa a malformatiilor congenitale sau a anomaliilor cromozomiale. De aceea, orice pacienta cu sarcina dupa aceasta varsta trebuie sa intre intr-un program special de monitorizare si observare a sarcinii. In unele tari din Europa, in urma cu aproximativ zece ani, pacientele erau indrumate sa faca amniocenteza, daca asupra sarcinii lor plana riscul unor probleme.

Amniocenteza este un procedeu invaziv, de diagnosticare, care consta in recoltarea de lichid amniotic din sacul gestational pentru a face analiza cariotipului fetal", spune medicul Haiduc. Totusi, aceasta metoda are si dezavantaje, fiind un procedeu invaziv, el poate provoca oprirea sarcinii (1% dintre cazuri). Desi aparent mic, acest procent este considerat de multe persoane semnificativ. Amniocenteza poate fi utilizata pentru detectarea siclemiei, fibrozei chistice, distrofiei musculare, boalii Tay Sachs sau sindromului Down.

In acest sens, pentru a se evita orice fel de riscuri, specialistii au cautat si chiar au gasit metode de diagnosticare prenatala neinvaziva, care sa nu fie necesare sa le efectueze toata lumea.

De aceea, in prezent, exista un program de screening extrem de eficient, care poate diagnostica pana la 98% din copiii cu sindrom Down pana in saptamana a 13-a de sarcina. Acest program consta intr-o ecografie de morfologie fetala, intre a 12-a si a 14-a saptamana de sarcina, si care se insoteste de un test de sange, numit dublu test sau bitest.

Nu este un test diagnostic, ci unul statistic, ce coroboreaza valorile obtinute ecografic cu valorile unor hormoni din sangele matern. Acest test nu indica un diagnostic clar, ci doar un potential risc al mamei de a naste un copil cu sindromul Down. E un fel de preselectie pentru pacientele care trebuie sa efectuze amniocenteza. Pentru a fi indrumate catre amniocenteza, viitoarele mamici trebuie sa depaseasca valoarea katof de 1 la 250 sau 1 la 150 (depinde de anumite manuale).

Oricum, este important sa se stie ca amniocenteza este un test care se efectueaza doar la dorinta viitoarelor mame", mai precizeaza medicul.

ALTE RISCURI

Nu doar malformatiile congenitale sau anomaliile cromozomiale la copii sunt problemele ce trebuie monitorizate. Varsta mai inaintata a mamei ii poate cauza acesteia, in timpul sarcinii, complicatii, printre care se numara hipertensiunea arteriala sau diabetul gestational.

Hipertensiunea arteriala indusa de sarcina. Pentru a vedea daca aceasta afectiune s-ar putea instala, la primele ecografii se masoara indicii de rezistenta pe arterele uterine. "Din pacate, nu avem un tratament profilactic al acestei afectiuni, insa o monitorizare si un diagnostic precoce pot duce la minimizarea posibilelor efecte asupra mamei si asupra copilasului", afirma medicul de la Filantropia.

Pacientele trebuie atent monitorizate si din punct de vedere al tensiunii si din punct de vedere al valorilor constantelor sangvine, in ultima parte a sarcinii.

Diabetul gestational. Tot varsta de peste 35 de ani poate provoca celor care decid sa devina mame asa-numitul diabet gestational. Totusi, "nu este obligatoriu ca diabetul declansat in timpul sarcinii sa dureze toata viata. Exista destul de frecvente cazuri in care acest tip de diabet se vindeca in timp". Este insa important de adaugat ca femeile care au avut diabet gestational in timpul unei sarcini prezinta un risc sporit de a face diabet si la sarcinile urmatoare.

Avortul spontan este o alta problema frecventa la mamicile cu varsta de peste 35 de ani. Motivul il constituie faptul ca dupa aceasta varsta, mai ales dupa 40 de ani, se inregistreaza o usoara scadere a hormonilor care ajuta la dezvoltarea sarcinii. "In acest sens, pacientelor li se recomanda un surplus hormonal pentru a favoriza dezvoltarea sarcinii", spune medicul.

VARSTA TATALUI

Riscurile ca un copil sa se nasca cu anumite afectiuni depind, in general, doar de varsta mamei. "Varsta scazuta a tatalui nu reduce riscurile sarcinii, dar, daca parintele de sex masculin are o varsta mai inaintata, riscurile pot creste", precizeaza doctorul Catalin Haiduc.

ANALIZE IMPORTANTE

Femeile care decid ca prima conceptie sa aiba loc in al patrulea deceniu de viata nu trebuie sa efectueze mai multe analize decat o viitoare mama mai tanara. "Se presupune ca, daca decizi sa aduci pe lume un copil la aceasta varsta, pruncul e dorit si chiar planificat. De aceea, avand in vedere ca numarul afectiunilor care ar putea fi preexistente sarcinii ar putea fi crescut, este indicat sa se efectueze analize preconceptionale care sa descopere daca e ceva in neregula", recomanda medicul.

foto: bestpregnancytips.com

VIDEO! Vezi cum arata cartofii mov!... Vaccinul antigripal al mamei il protejeaza si pe fat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei Sambata, 25.05.2024, 15:58
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x