Antena Căutare

(P) Opriți supraalimentarea!

În prezent obezitatea produce mai multe decese decât foametea. Auzim aceasta știre peste tot, iar în căutarea unor soluții l-am întrebat pe Dr. Dorian Schwartz de ce s-a ajuns aici și cum oprim fenomenul?

colaj Dr. Schwartz, femeie care se uită în oglindă la corpul său, mâncare fast-food Galerie
Obezitatea produce mai multe decese decât foametea

Un studiu publicat în The Lancet condus de Imperial’s School of Public Health sugerează că obezitatea este acum o amenințare mai mare pentru sănătatea globală decât foamea.

Opriți supraalimentarea!

Din păcate, principalele cauze sunt reprezentate de mâncatul compulsiv, de calitatea scăzută a nutrienților din mâncare și dozarea acestor alimente cu multe chimicale.

Specialiștii Spitalului Romgermed St. Lukas din cadrul secției de Diabet, Boli metabolice și Nutriție îmi aduc la cunoștință în fiecare zi problemele cauzate de obezitate cu care se confruntă pacienții.

Imaginați-vă halele acelea în care sunt crescuți puii care sunt alimentați permanent cu chimicale pentru creștere rapida. E necesară o analogie pentru că oamenii nu sunt departe de acest consum inconștient de alimente nesănătoase.

Se pare că trebuie să inserăm în folozofia vieții de zi cu zi vorbele înțeleptului Cicero care spunea că „trebuie să mâncam pentru a trăi, nu să trăim pentru a mânca”.

Dle Dr. Schwartz când și-au pierdut românii busola alimentară și ce este de făcut?

Busola alimentară nu se pierde pentru că am consumat o data fast food sau un alt produs ultra procesat. Aceasta se pierde în ani de consumerism, în absența contactului cu natura, cu lucrurile vii și sanatose care ne țin în viață, care ne asigură aportul necesar de vitamine și nutrienți. Acestea sunt consecințele unui capitalism agresiv și a unor campanii publicitare alimentare pentru scopuri financiare și atât.

Oamenilor încă li se mai face pofta dacă văd o reclamă la TV sau online cu burger ticsit de grăsime și carne injectată cu hormoni. Sunt receptorii creierului nostru care se păcălesc de către marile lanțuri de fast food prin percepții de miros, gust, văz.

Ne sunt stimulate toate simturilw pentru a consuma în mod continuu, lăsând în urma noastră risipă alimentară, deșeuri și multă poluare. Primele semne nu se văd în mediul înconjurător, se văd în interiorul organismului nostru.

Uitați-vă la adolecenți/adolescente, mai arată cineva de vârstă preadolescentei? Din cauza stimulării hormonale prin alimentație se trece direct de la etapa copilăriei la etapa adultului ca înfățișare fizica.

Evoluția ar fi trebuit să fie bună, să ne arate că devenim mai frumoși, mai sănătoși și mai deștepți. Cum putem să oprim fenomenul dacă nici măcar nu avem reprezentarea faptului că suntem bolnavi, că suntem obezi și că asta înseamnă multiple probleme în organismul nostru?

Mai nou, body shammingul ne interzice să vorbim despre aspectul fizic, de parcă sănătatea ar fi un tabu. Dumneavoastră ați văzut oamenii sănătoși cum arată? Sunt supli, sunt în forma, fac sport și mănâncă pentru a susține viață, nu din placere.

Putem să oprim fenomenul de obezitate doar mergând la medic și cerând ajutorul. Specialiștii precum Dr. Dorian Schwartz din cadrul Spitalului Romgermed St. Lukas secția Diabet, Boli metabolice și nutriție au un întreg proces de învățare a pacienților despre o alimentație corectă, dens hrănitoare și în acord cu cerințele corpului lor.

Nimeni nu trebuie să se simtă vinovat și rușinat din momentul în care conștientizează că are o problemă, trebuie ca țelul de a slăbi și a fi sănătos să fie mai înalt decât orice alte sentimente negative. Ambiția este unealta pe care o are fiecare persoana, ceea ce ne diferențiază este modalitatea de a învață să o folosim.

Eu am încredere în pacienții noștri, rata de succes în astfel de situații este formidabilă și nu implică niciun risc. Nu trebuie să își taie nimeni stomacul, sau să recurgă la alte proceduri traumatice. Trebuie să aibă încredere în medici și în propria persoană, să apeleze la ei și să implementeze sfaturile lor cu disciplină sfântă.

(P) Cum să recunoști semnele precoce de diabet la tine sau la cineva drag...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x