Antena Căutare

15% din gazul ieftin a fost exportat indirect prin combinatele chimice

Romania nu are infrastructura ne­cesara pentru exportul ga­zelor naturale. Indirect insa o face prin intermediul combina­telor chimi­ce. In acest sector gazul este considerat materie prima, iar 80% din productia de ingra­sa­minte pleaca afara. In felul acesta, Romania subventioneaza agricultura altor state cu gaz ieftin.

Timp de 16 luni, din iulie 2009 pana in octombrie 2010, statul roman i-a discriminat pe consumatorii interni de gaze naturale pentru ca a acordat subventii mascate unui numar mic de companii.

Pe motiv ca se in­ca­dreaza in categoria consu­ma­torilor in­treruptibili, com­bi­natele de ingrasa­minte chimice, con­trolate de Ioan Niculae si de Azo­mures Tg.-Mures, au fost aprovizionate doar cu gaze din productie interna, la un pret cu 15% mai mic decat cel platit de populatie.

Diferenta a provenit din faptul ca toti con­sumatorii captivi au cumparat gaze la pret de cos la un pret de 1,058 lei pe metru cub, incluzand aici costul productiei interne, cel de dis­tributie, de transport si costul gazu­lui din import, la care se mai adauga marja distribui­torului, in timp ce Niculae si Azomures nu au avut com­ponenta import, ceea ce a condus la o ieftinire a materiei prime.

Cum 80% din productia lor de ingra­saminte merge in strai­natate, in spe­cial in Turcia, rezul­ta ca tara noastra a sub­ventionat cu gaze ief­tine agricul­tura altor state. Po­tri­vit unei statistici a Euro­stat, produc­tia de gaze din Ro­ma­­nia este cea mai scazuta din Uni­u­nea Eu­ro­peana pentru ca tariful este re­­gle­­mentat de Autoritatea Natio­nala de Re­gle­mentare in domeniul Energiei (ANRE).

Anul trecut Romania a consu­mat 13,8 miliarde de metri cubi de gaze, iar 2,5 miliarde au fost arse de com­binatele chi­mice. Popu­latia a con­sumat, potrivit informatiilor ANRE, 2,78 mili­arde de metri cubi.

Presiune pe pretul platit de populatie

Politica de subventionare a agricul­turii altor state a continuat si dupa 1 noiembrie 2010, atunci cand s-a sistat regula de aprovi­zio­nare a intrerupti­bilior doar din pro­duc­tia Petrom si Rom­gaz. Niculae si Azomures au reve­nit la pretul de cos, dar chiar si asa acesta este unul sca­zut, in con­di­tiile nive­lu­rilor tari­felor in­terne.

Tot articolul, in Financiarul

Rompetrol e gata sa se imprumute pentru a plati datoria catre stat... Euro atinge minimul inregistrat in iunie 2010...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x