Antena Căutare

Ce spun presedintele Nokia, Boc sau Bogdan Hossu despre inchiderea fabricii de la Cluj

Presedintele Nokia, Stephen Elop, Emil Boc sau presedintele Cartel Afla si-au exprimat regretul cu privire la decizia finlandezilor care va pune pe drumuri din martie 2011 aproximativ 2200 de angajati. Fabrica de la Jucu, inaugurata in februarie 2008 la Jucu, isi muta afacerea in China.

Traian Basescu: Pe langa Nokia vor mai pleca si alti investitori straini


Nokia a anuntat joi inchiderea fabricii de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.


Presedintele Nokia, Stephen Elop: Angajatii fabricii de la Jucu vor fi platiti pana in martie 2012

Angajatii fabricii Nokia de la Jucu vor fi platiti pana in martie 2012, a anuntat joi presedintele Nokia, Stephen Elop, care a adaugat ca productia va continue pana la sfarsitul lui 2011.

"Motivul fundamental" al deciziei de inchidere a unitatii din Jucu il constituie "schimbarea pietei in Romania": "Ce se intampla in industria noastra si in Europa este ca oamenii incep sa cumpere smartphone in locul telefoanelor normale. De aici si schimbarile de la Jucu", a precizat Elop.

Presedintele Nokia a adaugat ca "furnizorii si cumparatorii sunt din partea asiatica si de aceea trebuie sa ne concentram pe aceste zone".

Potrivit lui Stephen Elop, muncitorii implicati in partea de productie vor fi concediati dar, in schimb, oamenii care lucreaza in vanzari vor continua mai departe sa lucreze pentru Nokia.

"Incercam ca aceasta unitate din Cluj sa fie cumparata de o alta companie", a mentionat acesta. "Desi suntem in momente dificile, muncim foarte mult sa fim alaturi de angajati, de comunitate, sa gasim potentiali candidati pentru cumpararea fabricii din Cluj".

Presedintele Nokia, Stephen Elop, dezminte totodata informatia ca va deschide o fabrica in Republica Moldova

"Productia care a inceput in Cluj va fi absorbita de fabricile din China si Asia, dar nu se pune problema relocarii in Republica Moldova", a spus aceste dupa ce premierul Moldovei, Vlad Filat, a avut o intilnire in Finlanda cu conducerea companiei Nokia in 13 septembrie. Si Marius Fecioru, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor declarase ca Nokia isi va reloca activitatea in Republica Moldova, pentru reducerea costurilor cu salariile, conform HotNews.ro.

Bogdan Hossu, presedintele Cartel Afla

Hossu a adaugat ca inchiderea fabricii Nokia era de asteptat pentru ca legislatia romaneasca deroga de responsabilitate intreprinderile, acestea neavand nicio raspundere daca inchid activitatea mutand grija la stat prin somaj.

"Cand Nokia a plecat de la nemti a dat salarii compensatorii cativa ani de zile. La noi nu va da nimic si toata sarcina va cadea in grija statului", a precizat Hossu, citat de Mediafax.

Sindicatele nu pot face nimic in acest caz, a mai mentionat Hossu, pentru ca legislatia nu le mai permite sa protesteze in niciun fel.

"Noi ca sindicate nu putem face nimic. Singurul protest pe care l-am putea face ar fi sa cerem tuturor cetatenilor romani sa nu mai cumpere produse Nokia. Noua insa, in acest moment, legislatia nu ne mai permite sa facem nimic, este un mare faliment a unor politici de ocupare".

Premierul Emil Boc si-a avertizat ministrii inca de ieri despre riscul ca multinationalele sa paraseasca Romania. Boc le-a spus ministrilor ca exista un risc major de delocalizare a unor investitii multinationale din Romania, deoarece criza economica accentueaza competitia globala, si ca Guvernul trebuie sa fie pregatit ca, intr-o asemenea eventualitate, sa atraga alte investitii straine in tara.

Avertismentul a fost lansat in sedinta de miercuri a Guvernului, unde premierul a anuntat ca va prelua in coordonare directa Centrul Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine.

"Am observat ca, daca lasam mecanismul birocratic sa isi faca de cap, investitorii isi iau intentiile si pleaca acasa, si iau banii cu ei de asemenea (...) Suntem intr-o competitie globala, iar criza economica accentueaza aceasta competitie globala. Exista risc major de delocalizare a unor investitii multinationale din Romania sau din Europa si sa plece in alta parte. Trebuie sa avem grija ca, intr-o asemenea eventualitate, oricand sa fim pregatiti sa atragem alte investitii straine in Romania", a spus Boc ministrilor.

Primarul comunei Jucu, Dorel Pojar, spune ca inchiderea fabricii Nokia va afecta bugetul local al comunei, in conditiile in care se incasau "din taxe si impozite cateva milioane de lei pe an".

Dorel Pojar a declarat, pentru Mediafax, ca spera ca inchiderea fabricii Nokia sa nu fie "definitiva".

"Imi pare rau ca se va inchide Nokia, regret aceasta decizie si totusi mai sper sa nu fie una definitiva. Plecarea Nokia afecteaza bugetul local al comunei Jucu, in conditiile in care incasam din taxe si impozite cateva milioane de lei pe an", a declarat primarul comunei Jucu.

Decizia ar urma sa afecteze si sportul clujean, campioana Romaniei la baschet masculin, U Mobitelco, fiind sponsorizata de compania finlandeza.


Afacerile din Romania ale companiei finlandeze Nokia au atins in 2010 peste 1,6 miliarde de euro, realizand un profit net de circa 43 milioane de euro cu un numar de 1552 angajati potrivit datelor financiare publicate de companie.

Plecarea companiei nu trebuie insa sa ne mire foarte tare. ING a inchis dupa 6 luni de functionare un centru la Cluj, vinovate fiind, "schimbarile economice si legislative din ultimii ani". In zone energiei eoliene si a serviciilor financiare 2010 a insemnat de asemenea retragerea unor importanti jucatori. Intr-o economie aflata in concurenta cu restul tarilor, orice avantaj este speculat.

Foto: Intact Images

Euro a atins un nou maxim al ultimelor 15 luni: 4,3218 lei... UPDATE! Nokia isi inchide fabrica de la Jucu: 2200 de oameni, disponibilizati...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x