Antena Căutare

Decizie BOMBĂ a Băncii Naționale. Specialiștii avertizează: „Toți românii să se pregătească. Astăzi e ziua!”

Banca Naţională a României (BNR) ar putea majora din nou dobânda-cheie, în şedinţa de miercuri, 7 februarie, de la 2% la 2,25% pe an, „ca o compensaţie adecvată pentru creşterea inflaţiei”, au apreciat luni analiştii UniCredit Bank.

„Având în vedere ratele dobânzilor din România şi faptul că BNR trebuie să ofere o compensaţie adecvată pentru creşterea inflaţiei şi ţinând seama că riscurile inflaţioniste sunt în creştere, credem că majorarea cu 0,25 pp a ratei-cheie în 2018 ar fi necesară pentru a stabiliza inflaţia în intervalul ţintă pentru următorii doi ani”, se arată într-un buletin emis de Departamentul de Analiză al UniCredit. Specialiştii se aşteaptă ca dobânda-cheie să urce la 3% până în toamna acestui an.

În şedinţa din 8 ianuarie, BNR a majorat rata dobânzii de politică monetară (dobânda-cheie) cu 0,25 puncte procentuale, de la 1,75% la 2%. Facilităţile din jurul dobânzii-cheie au fost ajustate în consecinţă, respectiv rata facilităţii de depozit a fost majorată la 1% de la 0,75% şi rata facilităţii de creditare la 3% de la 2,75%. Iar rezervele minime obligatorii au fost menţinute la 8%.

În opinia analiştilor UniCredit, „BNR a fost forţată să acţioneze, având în vedere că inflaţia anuală a crescut deja la 3,2% în noiembrie, cu 0,5 puncte procentuale peste prognoza pentru sfârşitul anului 2017”.

Ai un copil născut după această dată? Statul îți dă bani! Suma e uriașă! Vezi cum poți intra în posesia banilor... Curs valutar, 6 februarie. Valutele cresc! Ce valoare a atins dolarul, aflat ieri în colaps...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei Sambata, 25.05.2024, 15:58
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x