Antena Căutare

Decizie CCR: Salariile bugetarilor trebuie sa creasca cu 25% de la 1 ianuarie 2011

Sindicatele organizeaza proteste si poarta negocieri cu Executivul pentru ca, de anul viitor, sa recupereze cateva procente din veniturile pierdute in acest an. De la Palatul Victoria guvernantii promit ca prin Legea salarizarii unitare „sigur vor creste salariile”. Premierul Boc a uitat ca, printr-o alta lege, a promis ca reducerile salariale de 25% se aplica doar pana la finele lui 2010. De anul viitor, masura este considerata incalcare a dreptului la munca.

Discutiile despre majorarile salariale din sectorul public, incepand cu 1 ianuarie 2011, pierd din vedere un aspect esential, si anume decizia prin care Curtea Constitutionala a declarat legala reducerea unitara a acestor salarii cu 25%.

In documentul respectiv, judecatorii CCR atrag atentia ca legea respectiva este consti­tutionala, dar cu anumite observatii. Mai exact, incepand cu 1 ianuarie 2011, cuan­tumul salariilor sa revina la nivelul anterior adoptarii acestor masuri de diminuare.

„Este o obligatie de rezultat pe care si-o impune le­giuitorul (guvernul, in cazul de fata - n.r.) pentru ca, in caz contrar, s-ar ajunge la incalcarea caracterului tem­porar al restrangerii exercitiului drepturilor (constitu­tionale protejate)", arata CCR. Reducerile salariale au fost motivate de guvern prin invocarea articolului 53 din Constitutie. Mai exact, Executivul a aratat ca in lipsa acestor masuri vor fi afectate stabilitatea economica a tarii si, implicit, „securitatea nationala".

Membrii Curtii au acceptat argumentul invocat de Ca­binetul Boc, chiar daca „masura de diminuare a cuan­tumului salariului/indemnizatiei constituie o restrangere a exercitiului dreptului constitutional la munca ce afecteaza dreptul la salariu".

Judecatorii atrag insa atentia ca guvernul a promis ca masura are o durata limitata in timp, si anume pana la data de 31 decembrie 2010, prin urmare caracterul temporar al masurii este esential in acceptarea diminuarilor salariale.

La momentul respec­tiv, partidele din Opozitie au aratat ca textul legii este neclar, prin urmare „acorda o posibilitate nelimitata guvernului sau Parlamentului de a aplica, dupa data de 31 decembrie 2010, diminuarea cu 25% a salariilor". Curtea a constatat ca „aceasta critica nu este reala", avand ca argument tocmai promisiunea guvernului, amintita mai sus.

Tot articolul, in Financiarul

Mihai Tanasescu: "Un nou acord de doi ani cu FMI va fi suficient"... Tabloul dezastrului: Inflatia se duce spre doua cifre, deficitul comercial se adanceste...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 1 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Betty Salam
Hello Chef sezonul 7, 1 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Betty Salam Sambata, 01.06.2024, 15:04
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x