Antena Căutare

Discriminare in economie: plata TVA la incasarea facturii pentru firmele care fac afaceri cu statul

Companiile care executa proiecte din Programul National de dezvoltare a infrastructurii, si au contractat credite garantate de stat sau de EximBank, vor putea achita TVA la incasarea facturii, prin derogare de la Codul Fiscal, se arata intr-un proiect de OUG Pe partea de cash, la contractarea unui credit, companiile respective vor fi scutite de 24% din finantare, echivalentul TVA.

Dragos Doros, partener in ca­drul firmei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Pe­ter­sen, a declarat, pentru „Fin.ro", ca masura pe care o pregateste Executivul poa­te fi aplicata exclusiv cu derogare de la Comisia Euro­peana. Initiativa legis­la­tiva incalca pre­vederile Direc­tivei 112 privind regi­mul comunitar al TVA.

Pe de alta parte, avocatul spe­cia­li­zat pe fiscalitate Gabriel Biris considera ca aceasta masura va elimina din intar­zierile la plata pe care le are guvernul catre companii. „Masura este aplicata cu in­tarziere si rezolva doar partial problema arieratelor statului", a declarat Gabriel Biris.

Oamenii de afaceri sunt de parere ca masura este una discriminatorie pentru companiile care nu au contracte cu statul.

„Initiativa legislativa, daca va fi aprobata, va introduce o distorsiune in piata. De exemplu, subfurnizorii firmelor care au contractat lucrarile publice nu beneficiaza de acelasi tratament. Acest lucru va crea o competitie inegala in piata. Statul trebuie sa asigure o competitie egala. Noi am solicitat in mai multe randuri ca aceasta facilitate sa fie aplicata tuturor, insa am primit un raspuns negativ", a declarat pentru „Fin.ro" Maria Grapini, unul dintre cei mai puternici investitori romani din industria textila.

Potrivit proiectului de OUG, perioa­da de decontare nu poate depasi un an.

Avand in vedere ca pentru lucrarile efec­tuate in cadrul Programului national de dezvoltare a infrastructurii aprobat prin Ordonanta de Urgenta a Gu­vernului nr. 105/2010, plata acestora va fi efectuata la acceptarea situatiilor de lucrari de catre beneficiari, respectiv la receptia finala a lucrarilor, iar termenele de acceptare exced perioadei de un an prevazute de Codul Fiscal, pentru a nu obliga pres­tatorii sa colecteze Taxa pe Valoarea Adau­gata inainte de receptia finala a lucrarilor, prin prezentul proiect de ordo­nanta de urgenta stabileste ca exigibili­tatea TVA intervine ulterior fap­tului generator de taxa, res­pec­tiv la data incasarii contra­partidei pentru respec­tivele lucrari", se arata in nota de fun­damentare a proiec­tului de ordo­nanta de urgenta.

Tot articolul, in Financiarul

Valeriu Tabara: Nu vom fi loviti de criza alimentara. Agricultorii il contrazic... Monumentele hotiei si spagii: Manual de mancat fonduri europene...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x