Antena Căutare

FMI a dat unda verde: Salariile bugetarilor, reintregite din decembrie

Premierul Victor Ponta si Fondul Monetar International s-au asezat astazi la masa negocierilor. La sfarsitul intalnirii, seful Executivului a anuntat ca majorarile salariale din decembrie ale bugetarilor au fost batute in cuie. Nu s-a luat insa nicio decizie cu privire la TVA-ul redus la alimente sau impozitarea in trepte.

Expertii FMI vor accepta o crestere economica mai mare de 1% pentru acest an, in ciuda productiei agricole slabe si a incetinirii economice din zona euro, iar PIB-ul nominal estimat va scadea usor fata de actuala prognoza, de la 607,5 la 607,3 miliarde lei, pe un deflator in crestere de la 3,3 la 4%. "Un deflator mai mare va presupune si o inflatie mai mare la final de an fata de prognoza actuala a BNR, de 3,2%. Oricum, BNR a dat un semnal ca prognoza nu a incorporat anumite evolutii care se vor resimti in inflatie", au explicat surse apropiate negocierilor cu Fondul Monetar International.

La finalul negocierilor de la Palatul Victoria, ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a evitat insa sa spuna daca Guvernul isi mai mentine pentru acest an tinta de crestere economica de 1,5% din PIB, mentionand doar ca prognoza de deficit bugetar nu va fi modificata.

In primul trimestru, PIB a scazut cu 0,1% fata de ultimele trei luni din 2012, insa a avansat cu 0,3% comparativ cu perioada similara a anului trecut. In conditiile in care autoritatile au negociat inca de la evaluarea precedenta cresterea deficitului bugetar de la 1,9% din PIB la 2,2% din PIB, rectificarea bugetara nu va presupune ajustari in jos, ci doar redistribuiri intre ordonatorii de credite.

Potrivit surselor citate, expertii FMI sunt confortabili cu o alocare mai mare spre Fondul de rezerva al Guvernului, care a in anii anteriori a reprezentat o sursa de acoperire a arieratelor. Draftul scrisorii de intentie va fi redactat in urmatoarele doua zile, iar la finele saptamanii vor fi negociate ultimele puncte pentru care nu s-a ajuns inca la un acord.

Antonescu: Felicit Guvernul pentru ca negocierile cu FMI merg foarte bine

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a felicitat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Guvernul, si cu precadere pe premierul Victor Ponta si ministrii Florin Georgescu si Daniel Chitoiu, pentru faptul ca in negocierile cu FMI lucrurile merg "foarte bine".

Antonescu a salutat faptul ca discutiile desfasurate intre FMI si Guvern au relevat faptul ca Executivul se afla in parametrii pe care i-a angajat la nivelul indicatorilor macroeconomici si la nivelul angajamentelor de privatizare si introducere a managementului privat, ceea ce, in opina sa, confera credibilitate si forta Cabinetului.

Totodata, Antonescu a salutat faptul ca Guvernul a consfintit in cadrul acestei runde de negocieri cu FMI respectarea angajamentului privind a a doua transa de crestere a salariilor bugetarilor din decembrie . "Salut faptul ca Guvernul se tine de cuvant si ca acest lucru va fi consacrat si in aceste negocieri cu FMI. Le multumesc primului-ministru, tuturor mebrilor Guvernului pentru ca au actionat cu reponsabilitate si ca, inclusiv la aceasta intalnire cu FMI, au dovedit credibilitate si fiabilitate ca Guvern, ceea ce e esential pentru Romania", a spus Antonescu.

OFICIAL: Franta, a doua economie din Europa, risca sa intre in recesiune in trimestrul trei... Seceta, o afacere: Romania exporta apa in Ungaria ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x