Antena Căutare

Pactul bugetar european va fi semnat la 1 martie

Franta si Germania doresc ca proiectul de revizuire a tratatelor europene care prevede consolidarea disciplinei bugetare sa fie semnat pe 1 martie, a declarat, luni, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, citat de AFP. "Dorim ca negocierile sa fie incheiate zilele urmatoare si ca proiectul de revizuire sa fie semnat pe 1 martie", a afirmat Sarkozy la Berlin, intr-o conferinta de presa comuna cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Primit la Berlin de Merkel, Sarkozy a anuntat, de asemenea, ca Franta va aplica prima taxa pe tranzactii financiare, cunoscuta si sub numele de taxa Tobin.


Fara anunturi revolutionare pentru prima intalnire franco-germana din acest an. Totusi, Nicolas Sarkozy si Angela Merkel au dorit sa insufle un plus de optimism. Liderul de la Paris a anuntat ca tratatul care include pactul bugetar va fi semnat la 1 martie.

Din aceasta perspectiva, „este posibil ca un angajament privind regula de aur a finantelor publice sa fie semnata in cursul lunii ianuarie sau in martie, cel mai tarziu", a considerat oportun sa precizeze cancelarul Merkel, dand dovada de mai multa prudenta.

In ceea ce priveste mecanismul de ajutor european pentru statele in dificultate, Germania si Franta studiaza o modalitate de accelerare a aportului de capital necesar, adica 80 de miliarde de euro in total, din partea celor 17 tari membre ale zonei euro.

Referindu-se la taxa pe tranzactii financiare, Sarkozy a anuntat ca Franta va fi prima care va aplica inaintea tuturor proiectul directivei europene elaborat in acest sens de Comisia europeana.

Merkel a adaugat ca, personal, se pronunta in favoarea introducerii acestei masuri cel putin la nivelul zonei euro, daca nu se reuseste pe ansamblul UE. Cancelarul a amintit, totodata, ca unii dintre membrii guvernului sau se opun acestei idei.

Sursa: Fin.ro

Foto: Intactimages / EPA

Top 7 companii romanesti cu datorii uriase la Fondul de stat... CFR SA a cheltuit ilegal 13,4 mil. de euro dintr-un imprumut international...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x