Antena Căutare

Sclavii Fiscului: companiile au de platit anual 113 taxe si impozite

Firmele fac 113 plati pe an in conturile statului, fata de o medie de 31 la nivel mondial, iar de la 1 iulie intra in vigoare noi impozite. Relatia Finantelor cu oamenii de afaceri s-a inrautatit de la inceputul crizei economice din cauza unei atitudini agresive a organelor fiscale. In timp ce in Romania guvernantii nici nu au auzit de relaxare fiscala, in alte tari au fost luate masuri de sprijinire a mediului de afaceri.

Romania are unul dintre cele mai impovaratoare sisteme fiscale din Uniunea Europeana si chiar din lume. Oamenii de afaceri sunt nevoiti sa faca, anual, nu mai putin de 113 plati, fata de 31, cat este media globala. Cea mai mare pondere o au contributiile sociale, ceea ce claseaza Romania pe locul 182 din 183 de economii analizate de Banca Mondiala.

Anual, oamenii de afaceri petrec 202 ore la cozile de la ghisee pentru a-si plati darile, insa alte tari stau si mai prost la acest capitol. Multitudinea de taxe si impozite pe care mediul de afaceri trebuie sa le plateasca a dus la situatii hilare, in care firmele nu stiu ca mai au de achitat bani statului.

Sunt multe taxe pe care nu le administreaza nimeni si multe firme nu au habar ca trebuie sa le plateasca", spune Marcel Vulpoi, General Manager V&TM Management.

Astfel, oamenii de afaceri pot afla dupa cativa ani ca sunt datori la plata unor taxe. De asemenea, multi nu stiu ca trebuie sa-si reevalueze imobilele si ajung sa plateasca de 10 ori valoarea taxelor datorate. Pe de o parte, firmele trebuie sa fie mult mai atente cu obligatiile pe care le au, insa nici Finantele nu au o politica activa, de atentionare a contribuabililor.

Relatia mediului de afaceri cu organele fiscale s-a inrautatit de la inceputul crizei economice, pe fondul incercarilor de a creste incasarile la buget.

Daca in Bucuresti patronii sunt mai bine informati, in teritoriu lucrurile stau destul de rau. Oamenii de afaceri se plang ca reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) le stabilesc sume suplimentare de platit, iar singura cale de contestare este in justitie. Procesele pot dura foarte mult, iar pana la recuperarea banilor firmele respective pot intra in faliment din cauza lipsei de lichiditati.

Noi biruri de la 1 iulie

Romania a fost singura tara din UE care nu a redus fiscalitatea de la inceputul crizei economice. De la 1 iulie, mediul de afaceri va avea de platit sume mai mari la buget, ceea ce ar putea avea ca efect cresterea evaziunii fiscale.

Citeste mai multe in FINANCIARUL

Datoria externa a ajuns la 72% din PIB, peste tinta convenita cu FMI... Sfaturi da, drumuri ba! CNADNR a cheltuit in 2010 4,8 milioane euro pe consultanta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 1 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Betty Salam
Hello Chef sezonul 7, 1 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Betty Salam Sambata, 01.06.2024, 15:04
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x