Antena Căutare

Veniturile din impozitarea profiturilor bancilor au scazut de patru ori

La inceputul anului, autoritatile mizau pe colectarea a 1,27 mld. lei, acum s-ar multumi si cu 320 mil. lei. In 2009, sistemul bancar la nivel agregat a inregistrat un profit de numai 815 mil. lei, dupa ce in 2008 rezultatul net se plasase la 4,68 miliarde lei.

Impactul fiscal al OUG 50, care a erodat veniturile bancilor si, implicit, profiturile acestora, nu s-a lasat mult asteptat.

In plus, cresterea neperformantei, din cauza unui mediu economic afectat de lipsa masurilor reale de sustinere din partea autoritatilor, a dus la o noua revizuire in scadere a veniturilor din impozitul pe castig al bancilor. Daca in bugetul initial se miza pe 1,27 mld. lei, estimarile s-au redus acum de aproape patru ori.

Potrivit proiectului celei de-a doua rectificari bugetare pentru 2010, gu­vernul estimeaza ca bancile cu profit vor cumula castiguri de cel mult 2 mi­li­arde de lei, usor mai mici decat in 2009, iar veniturile obtinute astfel din im­po­zitul pe profitul acestora vor insuma numai 320 mil. lei, de patru ori mai mici decat cele din estimarea initiala pentru 2010, de 1,27 mld. lei.

Aceasta este cea de-a doua revizuire in scadere a incasarilor bugetare provenite din taxarea bancilor, dupa ce in august proiectiile coborasera la aproximativ 750 mil. lei.

In do­cu­ment, guvernul recunoaste doar ca aceasta reducere de venituri este determinata de con­tractia economica, de reducerea expunerilor bancilor comerciale si de cresterea volumului creditelor neperformante.

Tot articolul, in Financiarul

Cum a castigat seful CNSC 2 mil. lei dupa ce a inceput sa solutioneze contestatii... 200 de milioane de euro/an, ca sa nu deraieze trenul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei Sambata, 25.05.2024, 15:58
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x