Antena Căutare

Azerbaidjanul se pregateste de razboi cu Armenia

Azerbaidjanul se pregateste de razboi cu Armenia pentru a relua controlul asupra disputatei enclave Nagorno-Karabah, a declarat vineri ministrul azer al Apararii, Safar Abiev, citat de AFP.

"Azerbaidjanul se pregateste serios sa-si elibereze teritoriile", a afirmat el in cursul unei intalniri cu mediatori internationali la Baku, se arata intr-un comunicat al Ministerului Apararii.

Autoritatile azere recurg adesea la un discurs belicos cand se refera la aceasta zona separatista a Azerbaidjanului, locuita in majoritate de armeni si asupra careia Baku a pierdut controlul dupa conflictul armat din 1994.

Presedintele azer, Ilham Aliev, a amenintat de mai multe ori cu recurgerea la forta pentru a recupera regiunea Nagorno-Karabah in cazul esecului negocierilor cu Armenia. Aceasta a spus, la randul ei, ca nu se teme sa se lupte din nou cu Azerbaidjanul. Incidentele intre fortele azere si armene s-au intensificat in ultimele luni. In 2010, au murit peste 20 de soldati si trei in ultima luna.

Anexata Azerbaidjanului in perioada sovietica, Nagorno-Karabah si-a proclamat independenta, nerecunoscuta de comunitatea internationala, dupa un razboi care s-a soldat cu 30.000 de morti si sute de mii de refugiati, intre 1988 si 1994. Acest teritoriu este sustinut de Armenia.

In 1994 a fost semnata incetarea focului, dar Baku si Erevan nu reusesc de atunci sa se puna de acord asupra statutului regiunii, care continua sa ramana o sursa de tensiune in Caucazul de Sud.

Sursa: Jurnalul National

Efectele demisiei lui Mubarak: Bursa din New York inregistreaza cresteri... DOSAR: Cine este Omar Suleiman, omul din umbra desemnat sa conduca tranzitia din Egipt...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x