Antena Căutare

China nu a raportat, astăzi, nicio infecție locală pentru prima dată de când a început criza coronavirusului

În timp ce China nu a raportat, astăzi, nicio infecție locală, pentru prima dată de când a început criza coronavirusului, peste 250 de milioane de europeni sunt în carantină sau izolaţi la domiciliu după ce tot mai multe guverne au restrâns sever deplasările, în speranţa de a limita propagarea noului coronavirus.

Cu toate acestea, epidemia continuă să se extindă. Situaţia este dramatică mai ales în Italia, acolo unde în ultimele 24 de ore virusul a ucis 475 de oameni. Un asemenea număr de decese într-o singură zi nu s-a consemnat nici măcar în China, la apogeul epidemiei.

După creşterea explozivă a numărului deceselor, Italia ar putea deveni ţara cu cel mai mare număr de victime ale noului coronavirus, înaintea Chinei. Din toată ţara sosesc relatări despre medici şi spitale care nu mai nu mai fac faţă bolnavilor în stare gravă. O infirmieră de terapie intensivă chiar s-a sinucis, într-un oraş de lângă Veneţia. Guvernul face apel la medicii pensionari, la cei militari şi la studenţii din ultimii ani să se alăture eforturilor disperate din spitale.

Medicii italieni au primit ajutoare chiar şi din China. Aceasta, în ziua în care provincia Hubei, unde a apărut virusul, NU a mai raportat niciun caz nou de contaminare, pentru prima dată de la declanşarea epidemiei.

Aproape la fel de gravă este situaţia şi în Spania, unde restricţiile impuse de autorităţi nu reuşesc să oprească răspândirea virusului. Regele Felipe a mulţumit ieri personalului medical, într-un solemn mesaj televizat.

Dar, în timpul transmisiei, numeroşi localnici au protestat zgomotos, în balcoane. Au reacţionat astfel la relatările potrivit cărora fostul rege Juan Carlos, tatăl actualului suveran, ar fi primit, ilegal, milioane de euro din Arabia Saudită. Oamenii cer ca acei bani să fie donaţi pentru finanţarea sistemului sanitar.

În acest timp, premierul Pedro Sanchez a vorbit despre actuala criză în aula parlamentului, în care se aflau doar câteva zeci de deputaţi. Mai aplaudată decât premierul a fost o femeie de serviciu care, după discurs, a dezinfectat cu grijă microfoanele de la tribună.

În Marea Britanie, guvernul urmează exemplul vecinilor europeni şi ia măsuri limitare a contactelor între persoane. Şcolile au fost închise în toată ţara, iar la Londra, transportul public ar putea fi rezervat doar celor ce nu pot lucra de acasă şi se deplasează la serviciu.

Obiectivul este de a încetini răspândirea virusului şi cum am mai spus, credem că este momentul potrivit pentru aceste măsuri.

Dar sistemul medical britanic suferă de lipsa acută a aparatelor de ventilaţie pentru bolnavii de pneumonie. Avertismentul vine de la un expert elveţian citat în exclusivitate de agenţia Reuters.

Critici la adresa pregătirii insuficiente înaintea epidemiei sunt formulate şi în Franţa, chiar de fosta titulară a Ministerului Sănătăţii în actualul guvern. Ea afirmă că, încă din luna ianuarie, l-a avertizat pe preşedintele Macron că noul coronavirus va ajunge şi în Europa, dar nu s-a luat nicio măsură.

În Germania, numărul deceselor este mult mai mic decât în Franţa sau Spania dar cel al bolnavilor se situează la acelaşi nivel alarmant.

Germania este una din ţările care şi-au închis graniţele înainte ca o asemenea decizie să fie luată la nivelul întregii Uniuni Europene. La mai multe frontiere interne ale Uniunii, şoferii continuă să aştepte zeci de ore din cauza controalelor sanitare. Uniunea Europeană estimează că 80.000 de cetăţeni ai săi sunt blocaţi, din cauza epidemiei, în afara spaţiului comunitar şi au greutăţi pentru a ajunge acasă.

Stare de urgenţă în Portugalia, în vederea restrângerii libertăţii de circulaţie în lupta împotriva noului coronavirus... Marea Britanie mobilizează 20.000 de militari în lupta împotriva noului coronavirus, iar Johnson cere Guvernului să-i pr...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x