Antena Căutare

Parisul dezminte dezvăluiri potrivit cărora Macron l-ar fi invitat pe Rohani să se întâlnească cu Trump la summitul G7 la Biarritz

Preşedintele Republicii Emmanuel Macron nu l-a invitat pe omologul său iranian Hassan Rohani la summitul G7, la Biarritz, pentru a se întâlni cu Donald Trump, aşa cum scrie site-ul Al-Monitor, au declarat miercuri surse diplomatice pentru Reuters.

Potrivit site-ului de informaţii despre Orientul Mijlociu, şeful statului francez ar fi discutat cu omologul său iranian la telefon - timp de aproape două ore - la 30 iulie, pentru a găsi soluţii în vederea menţinerii Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

Macron l-ar fi invitat pe Hassan Rohani la summitul G7, prevăzut în perioada 24-26 august, la Biarritz, pentru a se întâlni cu Donald Trump, afirmă două surse citate în acest articol.

Dar preşedintele iranian ar fi refuzat invitaţia, potrivit Al-Monitor.

Însă Emmanuel Macron nu l-a invitat pe Hassan Rohani la G7, potrivit unei surse diplomatice franceze.

Donald Trump a retras Statele Unite, în mai 2018, din Acordul de la Viena, încheiat între Grupul 5+1 (cele cinsi state membre permanente ale Consiliului de securitate al ONU - Statele Unite, China, Rusia, Franţa şi Marea Britanie, plus Germania) şi Republica islamică.

Preşedintele american a reimpus ulterior sancţiuni dure Teheranului, cu speranţa de a-i asfixia economia şi de a-i constrânge pe liderii iranieni să negocieze alt acord.

Această politică a ”presiunii maxime” a condus la o escaladare a tensiunilor, prin măsuri luate de cele două ţări. Iranul a început să se retragă treptat, din mai, din acord.

Sursa : news.ro

Atentat la un comisariat de poliție din Kabul. Aproximativ 80 de persoane au fost rănite... La trei zile după ce a încercat să evadeze din închisoare deghizându-se într-o adolescentă, traficantul de droguri Clauv...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x