Antena Căutare

Premierul italian Mario Monti propune organizarea unui summit european pentru contracararea populismului

Presedintele Consiliului de ministri Italian, Mario Monti, a propus sambata organizarea, la Roma, a unui summit european destinat contracararii "periculoasei" intensificari a populismului in Europa, ideea pe care presedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy a salutat-o imediat, relateaza AFP.

"In momentul in care constructia europeana se perfectioneaza, dificultatile legate de zona euro au pus in evidenta o sensibilitate in crestere si periculoasa in opiniile publice din diferite tari, cu o tendinta spre antagonism", a declarat Monti in cadrul unei intalniri cu presa dupa o reuniune cu Van Rompuy la Cernobbio (nord), in cadrul unui forum economic. Monti a deplans "reemergenta vechilor stereotipuri si a vechilor tensiuni", in special intre tarile din nord si cele din sud.

"Este paradoxal si trist, intr-o faza in care speram sa completam integrarea, vedem dimpotriva un fenomen periculos cu numeroase populisme ce vizeaza o dezintegrare in aproape toate tarile membre", a continuat el.

De unde ideea de a gazdui simbolic, la Roma, in Capitoliu, unde a fost semnat in 1957 tratatul fondator al Comunitatii Europene, un "summit ad hoc" al sefilor de stat si de guvern, in scopul de a lupta impotriva "fenomenelor de respingere", a explicat Monti. "Sper ca aceasta idee se va realiza", a declarat el, adaugand ca a vorbit despre ea cu presedintele italian Giorgio Napolitano.

Van Rompuy a declarat ca "saluta" ideea sefului Guvernului italian. "Am programat discutii la sfarsitul lui 2014, dar data fiind situatia actuala, ar fi o idee buna sa avem aceasta dezbatere cu mult inainte", a declarat el.

Sursa: Antena3.ro

Foto: Intact Images

Angela Merkel vrea sa impiedice Grecia sa paraseasca zona euro... Nicaragua: Peste 3000 de persoane au fost evacuate din calea vulcanului San Cristobal...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x