Antena Căutare

"Pretenul" lui Ceausescu, Hosni Mubarak, la capat de drum - biografia unui lider inascut

Hosni Mubarak a stat in fruntea Egiptului timp de aproape 30 ani, pana cand, in urma protestelor violente din februarie 2011, a fost inlaturat de la putere. El a intrat in istorie ca unul dintre cei mai longevivi si nemilosi lideri ai ultimului secol.

Putini isi imaginau ca vice-presedintele din dreapta lui Anwar Sadat va conduce Egiptul timp de 30 de ani.

2012/06/20//600581-mubarak-sadat.jpg

Presedintele Anwar Sadat a fost asasinat, pe 6 octombrie 1981, de militantii islamisti, la o parada militara din Cairo. Mubarak, la vremea aceea vice-presedinte, se afla langa Sadat, insa a scapat de ploaia de gloante. Opt zile mai tarziu, a devenit presedinte.

De atunci, Mubarak a supravietuit celor sase tentative de asasinat. Cea mai recenta a avut loc in capitala Etiopiei, Addis Abeba, in 1995, cand limuzina in care se afla a fost atacata.

Mubarak a gasit mereu solutia sa ramana la putere. In plan extern, si-a asigurat linistea printr-o buna relatie cu America si asumandu-si rolul de a fi principalul partener de dialog cu Israelul din lumea araba.

In tara, insa, Mubarak a guvernat cu o mana forte, sustinand ca pentru a lupta impotriva terorismului este nevoie de un regim aspru. S-a sprijinit pe armata si n-a tolerat nicio forma de opozitie. Nu i-a luat in seama nici pe egiptenii care protestau din cauza saraciei, desi ei ajunsesera sa reprezinte majoritatea populatiei. Ba chiar a trimis politia ca sa-i imprastie.

Anul trecut, dupa ce Tunisia si-a inlaturat dictatorul, a venit randul lui Mubarak sa infrunte masele. Protestele s-au transformat intr-o revolutie sangeroasa, in urma careia Mubarak a demisionat.

Pe 2 iunie, atotputernicul dictator al Egiptului, Hosni Mubarak a devenit un simplu detinut si i s-a cerut sa dea socoteala pentru victimele revolutiei. A fost arestat si adus in fata justitiei, impreuna cu fiii sai si cativa demnitari din fostul sau regim. La tribunal, Mubarak a ajuns sa fie transportat pe targa, din cauza starii sale de sanatate.

2012/06/20//600580-03273643.jpg

Se zvonea de cativa ani ca sufera de cancer la stomac, dar si mari probleme cu inima. De altfel, unii egipteni spun ca, si fara revolutie, Mubarak n-ar mai fi ramas mult timp la putere, pentru ca era bolnav.

Relatiile cu Romania

In cei peste 30 de ani cat Mubarak a condus Egiptul, Romania a avut 4 presedinti. Trei dintre ei s-au intalnit cu liderul egiptean.

Nicolae Ceausescu a fost unul dintre bunii lui prieteni. Prietenia romano-egipteana a fost cultivata de Mubarak in anii '80. Astfel, in 1982, Mubarak a venit de doua ori la Bucuresti, in doar 3 luni.

2012/06/20//600579-149035-hosni.jpg

Paralel cu relatiile politico-diplomatice, intre Romania si Egipt a existat, pana in 1989, si o stransa cooperare economica. Astfel, Romania a contribuit cu specialisti la construirea unor importante obiective industriale in Egitp. De asemenea, exporta masini, autoturisme, tractoare si piesele de schimb aferente, ingrasaminte chimice si altele. Din Egipt, a importat in special bumbac necesar industriei usoare romanesti.

Insa, si dupa moartea lui Ceausescu, Mubarak a vrut sa aiba relatii stranse cu Bucurestiul. Cu Ion Iliescu, s-a intalnit de 5 ori. In 2007, la Cairo, Hosni Mubarak ii strangea mana lui Traian Basescu, aflat intr-o vizita oficiala.

In urma cu cativa ani, Mubarak a declarat ca va continua sa serveasca Egiptul pana la ultima rasuflare. "Este tara draga in care am trait. Am luptat pentru a-i apara teritoriile, suveranitatea si interesele. Aici am sa mor. Istoria ma va judeca asa cum a facut si cu altii", a spus fostul dictator intr-un discurs sustinut pe 1 februarie.

Citeste si Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak, in pragul mortii!

FOTO: EPA / Intact Images

Iulia Timosenko, acuzata ca ar fi comandat asasinarea unui deputat... Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, cere azil politic in Ecuador...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x