Antena Căutare

Ungaria: Heltai Peter, omul din spatele controversatei legi a presei, fost colaborator al Securitatii din Romania

Magnatul de presa Heltai Peter, omul care se afla in spatele controversatei legi a presei din Ungaria, a colaborat cu Securitatea din Romania. Acesta a fost deconspirat chiar de catre una dintre "victimele" sale, un fost dizident de la Cluj, relateaza RFI Romania in pagina electronica.


Tibor Gall a declarat pentru RFI ca personajul misterios despre care vorbeste revista „Élet és Irodalom" este "Heltai Peter, care a fost informatorul Securitatii sub acoperire - cu numele de Hegel".

"El este acela la care se refera redactorul sef al ziarului Élet és Irodalom, cand vorbeste despre noua lege a audiovizualului", sustine artistul plastic.

Heltai Peter, care a ocupat functii importante in mass-media din Ungaria, a anuntat luna trecuta ca se retrage din viata publica. Anuntul a venit la scurt timp dupa aparitia unor informatii potrivit carora ar fi colaborat cu Securitatea din Romania. Heltai Peter a negat, insa, aceste informatii.

Tibor Gal, stabilit in prezent la Berlin, a aflat de curand ca este una dintre "victimele" lui Heltai Peter, dupa ce CNAS l-a informat oficial ca numele conspirativ "Hegel" din dosarul sau se identifica cu Heltai Peter.

"Cea mai impresionanta parte este cand el informeaza despre niste prieteni din Szeghed care vin sa colaboreze cu studentii in Cluj pentru un ziar, pe care l-ar edita in Ungaria. El demasca acest lucru si ca l-am rugat sa faca legatura intre studentii din Ungaria si cei din Cluj pentru a colabora la acest ziar", sustine Tibor Gal.

Presedintele Ungariei, Pal Schmitt, a promulgat, in ultima zi a anului trecut, o lege controversata privind presa, in pofida reactiilor negative pe care acest text legislativ le-a provocat in tara si in strainatate. Legea a intrat in vigoare pe 1 ianuarie 2011.

Oficialii germani au cerut Ungariei sa modifice actul normativ, pe motiv ca incalca grav principiile libertatii de exprimare. In plus, legea sporeste nepermis de mult controlul guvernului asupra mijloacelor de informare in masa.

Controversatul document prevede infiintarea unei autoritati insarcinate cu supravegherea productiei de stiri la nivel national. Aceasta poate aplica amenzi usturatoare institutiilor media care incalca regulile.

Autoritatea e dominata de oameni loiali guvernului, care ar putea oricand sa comita abuzuri. Din acest motiv, noul act normativ e privit cu ostilitate de organizatiile care lupta pentru libertatea presei.

foto:magyarhirlap.hu

VIDEO! SUA: Eliberat dupa 30 de ani la inchisoare fara sa fie vinovat... Miracol confirmat: Papa Ioan Paul al II-lea a vindecat o calugarita de Parkinson...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x