Antena Căutare

55 de ani de la moartea Regelui Hollywood-ului. Clark Gable, "pe aripile succesului" după ce a fost respins pentru că avea urechile prea mari

Actorul Clark Gable, supranumit Regele Hollywood-ului, s-a născut la 1 februarie 1901, la Cadiz, statul Ohio, într-o familie cu origini germane.

Actorul Clark Gable, supranumit Regele Hollywood-ului, s-a născut la 1 februarie 1901, la Cadiz, statul Ohio, într-o familie cu origini germane.

Când avea doar șapte luni, mama sa a murit, iar tatăl său l-a trimis la unchii materni din Pennsylvania, care l-au crescut până la vârsta de doi ani, când tatăl l-a luat înapoi la Cadiz. În 1903, acesta s-a recăsătorit, iar cea de-a doua soție s-a ocupat de îngrijirea și de educația micuțului Clark.

O piesă de teatru i-a ghidat direcția în viață

Familia s-a stabilit în orășelul Hopedale, iar mai târziu s-a mutat la o fermă din Ravenna, Ohio, în apropiere de Akron, unde tânărul Clark a fost nevoit să muncească din greu. La 16 ani, a renunțat la liceu și s-a dus să lucreze într-o fabrică de cauciucuri din Akron. Ajungând însă aici, a asistat la o piesă de teatru, "The Bird of Paradise" (Pasărea paradisului), iar din acel moment a știut clar ce vrea să facă în viață, și anume să devină actor. După ce a avut ceva slujbe provizorii, s-a alăturat unei companii de teatru, care a dat faliment, așa că actorul s-a îndreaptat către o altă companie, de data aceasta în Oregon, unde a cunoscut-o pe Josephine Dillon, managerul teatrului.

Josephine Dillon, fostă actriță de teatru și profesoară de artă dramatică, a fost primul său mentor în actorie. La 13 decembrie 1924, cei doi s-au căsătorit, în ciuda faptului că ea era cu 15 ani mai mare. Clark Gable și-a încercat norocul pe Broadway, unde în scurt timp și-a câștigat un renume. Aici, a alternat rolurile negative, predominante la început, cu cele agreabile, bucurându-se de aprecierea criticilor. În scurt timp, cei doi s-au mutat la Hollywood, pentru ca Gable să se poată concentra pe carieră.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Primele audiții, primul eșec. Gable a fost respis pentru că avea urechile prea mari

Ajuns la Hollywood, Gable a fost respins la audiții din cauza urechilor sale, care erau prea mari pentru un actor într-un rol principal, considerau producătorii. Cu toate acestea, reușește să obțină primul său rol într-un film sonor, ''The Painted Desert'' (1931). După ce l-au văzut pe marile ecrane, cei de la studiourile Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) i-au oferit un contract, iar primul său rol principal a venit în același an, în pelicula ''Dance, Fools, Dance'', film care îi aduce consacrarea definitivă și în care o are alături pe actrița Joan Crawford, una dintre celebrele sale partenere pe marele ecran, alături de care avea să mai joace în alte șapte filme de-a lungul carierei: ''Laughing Sinners'', ''Possessed'', ''Dancing Lady'', ''Chained'', ''Forsaking All Others'', ''Love on the Run'' și ''Strange Cargo''.

Clark Gable

A jucat apoi în ''A Free Soul'' (1931), iar apariția următoare, în ''Red Dust'' (1932), alături de Jean Harlow, l-a transformat într-un star al studiourilor MGM. De atunci, cariera actorului a fost în plină ascensiune. Era însă distribuit în roluri de băiat rău, alături de vedete precum Jean Harlow, Greta Garbo sau Norma Shearer. În scurt timp, și-a manifestat însă nemulțumirea față de această tipologie de personaje.

Prima interpretare de Oscar

Columbia Pictures i-a oferit rolul din filmul lui Frank Capra, ''It Happened One Night'' (1934), care i-a adus o distincție Oscar pentru interpretare. În anul următor, a primit rolul principal în ''The Call of the Wild'' (1935), în care a jucat alături de Loretta Young.

În 1961, a realizat unul din cele mai bune roluri ale carierei sale, în filmul ''The Misfits'', alături de Marilyn Monroe și de Montgomery Clift, dar, din nefericire, nu mai apucă să se bucure de acest succes. La doar două zile după încheierea filmărilor, Clark Gable a suferit un atac de cord. A murit la 16 noiembrie 1960, fiind înmormântat lângă soția sa, Carole Lombard și lângă mama acesteia, la Forest Lawn Cemetery din Los Angeles. În martie 1961, Kay Gable a născut un băiat, pe care l-a botezat John Clark Gable, după tatăl său.

Sursa: Agerpres

Distanța dintre sprâncene îți poate dezvălui tipul de personalitate... Singurul loc din lume în care marea cântă! La propriu! Ascultă una dintre cele mai frumoase melodii de pe pământ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x