Antena Căutare

Heroina, remediu împotriva tusei. O dependență veche de 100 de ani

În anul 1890, o companie farmaceutică germană lansa pe piaţă un nou medicament: heroina. O sută de ani mai târziu, drogurile circulă ilegal prin lume. Cum a ajuns ştiinţa secolului al XIX-lea să fie responsabilă cu dependența a mii de oameni?

În anul 1890, o companie farmaceutică germană lansa pe piaţă un nou medicament: heroina. O sută de ani mai târziu, drogurile circulă ilegal prin lume. Cum a ajuns ştiinţa secolului al XIX-lea să fie responsabilă cu dependența a mii de oameni?

În 1863, Friedrich Bayer, un negustor german, pune bazele unei fabrici ce are ca scop explorarea unor proceduri chimice, pentru a obţine nuanţe colorate din gudron de cărbune. Industria vopselurilor pe bază de gudron cunoaște o dezvoltare rapidă și, ulterior, din cauza unei crize economice, Bayer începe să investească în cercetarea de piață, pentru a diversifica produsele. Ia naștere, astfel, primul medicament scos pe piaţă de către companie.

Morfina, noua substanță, a primit chiar și distincţii academice din partea lui Goethe, iar întreprinzători precum Georg Merck și-au transformat farmaciile în furnizori de astfel de substanțe.

Drogurile derivate din plante devin disponibile în forme purificate, iar chimiştii le puteau modifica, pentru a crea noi molecule mai eficiente. Prin 1890, Dreser a adoptat această strategie pentru a produce unul dintre cele mai faimoase droguri:heroina. Heroina, obţinută prin adăugarea a doi acetili la molecula de morfină, a fost urmată de un alt derivat de acetil, acidul acetilsalicilic. Apare, așadar, aspirina.

Dependenţii descoperă o euforie accentuată, produsă de injectarea substanței cu seringi hipodermice.

De ce Paștele este sărbătorit la date diferite! Totul despre modalitatea de stabilire a zilei în care se celebrează Învi... VIDEO INEDIT! Iarna prelungită a creat probleme mari! Imagini cu un bursuc înzăpezit, filmate în Parcul Naţional Piatra ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x