Antena Căutare

Zoia, fiica și feblețea lui Ceaușescu, fuma „țigară din țigară”. Rebelă din fire, a sfidat toate regulile impuse de tatăl ei

Zoia, fiica soților Ceaușescu și cel de-al doilea copil al cuplului dictatorial, nu a corespuns niciodată profilului imaginat de părinții săi. Rebelă din fire, fata nu s-a putut adapta controlului strict impus asupra vieţii sale private.

Zoia, fiica soților Ceaușescu și cel de-al doilea copil al cuplului dictatorial, nu a corespuns niciodată profilului imaginat de părinții săi. Rebelă din fire, fata nu s-a putut adapta controlului strict impus asupra vieţii sale private.

Mama acesteia dorea o fiică- model și un exemplu de femeie comunistă, dorință pe care o avea și Nicolae, capul familiei. Însă Zoia sfida rând pe rând toate regulile casei. Nu o dată a fost surprinsă fumând, viciu la care nu arenunțat vreodată. Mai mult existau zvonuri conform cărora, tânăra s-ar fi și drogat.

Zoia fuma ca un turc

În 2012, ziariștii publicației Jurnalul Național au stat de vorbă cu un ilustru profesor de matematică, dacăl care a cunoscut-o pe Zoia. Printre alte amintiri, prof. Radu Gologan, membru al Institutului de matematică al Academiei Romane (IMAR), a rememorat imaginea tinerei cuprinse de viciul fumatului.

Momentele de „țigară din țigară” s-au intensificat odaă cu desființarea celebrului institut de matematică, instituție la care era angajată și Zoia. Atunci, Zoia și-a înecat amarul în țigări mai mult ca oricând.

."După câte știu eu pachețele sale cu țigări erau sigilate. Erau țigarete din import', a explicat Gologan. La observația reporterului cum că ele puțeau să conțină droguri chiar și sigilate, Gologan a răspuns: "Din nenumăratele discuții purtate cu ea și cu familia, știu că nu acceptă un astfel de comportament: de tipul drogatului. „Zoia a fost o persoană care a suferit o viață întreagă prin prismă poziției părinților săi și a relațiilor deficitare cu o parte dintre membrii familiei. O persoană care și-a dorit foarte mult să reușească în acest domeniu (matematică). Și prin prismă acestor divergente, contradicții, cu unii membrii ai familiei, nu a reușit”, a adăugat intervievatul. Cert e că „fetița lui Ceaușescu” și-a găsit în țigări un refugiu. Se întâmpla în 1975. Din acel moment, tânăra a suferit de depresie.

Un nume care nu a fost ales la întâmplare

Zoia s-a născut la data de 1 martie 1949. Numele ei este inspirat de cel al Zoiei Kosmodemyanskaya, eroină sovietică. Tiza ei, frumoasa fiică a Ceușeștilor, a urmat cursurile Liceului Petru Groza – fosta Şcoală Mixtă nr. 28 – şi, apoi, pe cele ale Liceului de Matematică- Fizică nr. 2, actualul Jean Monnet. Deși era boemă din fire, a cedat în cele din urmă presiunii din familie și a urmat o facultate cu profil real. Astfel că, la finalul anului 1971 a terminat cursurile Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii bucureştene cu media finală 9.71, iar examenul final l-a promovat cu media 10.Ulterior a obţinut chiar și titlul de doctor în matematică la aceeaşi universitate.

În 2006, Zoe Ceaușescu, fiica Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu, a decedat, la Spitalul Elias. Potrivit unor surse medicale, femeia de 58 de ani ar fi murit în locuința ei din cartierul Cotroceni, bolnavă de cancer.

Acum e mai simplu ca niciodată! Cum să te lași de fumat... Stindardul care a rezistat peste 2.000 de ani! Te-ai întrebat vreodată? De ce steagul României are culorile albastru, ga...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei Sambata, 25.05.2024, 15:58
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x