Antena Căutare

Alocațiile vor crește în 2024. Care este suma pe care o vor primi copiii

Începând cu 2024, alocațiile copiiilor se vor majora. Guvernul a anunțat că acest lucru va fi posibil, dar că încă nu este stabilită luna în care această majorare va avea loc.

Imagine cu o fetiță care pune bani în pușculița în formă de porcușor. Galerie
Alocațiile vor crește în 2024. | Shutterstock

În anul 2024 pe copiii români îi așteaptă vești foarte bune. Alocațiile acestora vor putea fi mărite după ce ultima majorare a avut loc la începutul anului curent.

Milioane de copii se pot bucura de noua majorare, mai ales în contextul în care ultima perioadă a fost foarte grea din punct de vedere financiar pentru părinți.

Citește și: Perioada de acordare a tichetelor sociale a fost prelungită. Ce lege a promulgat Klaus Iohannis

Alocațiile se majorează în 2024!

În prezent există un număr de peste 3,5 milioane de copii care beneficiază de alocația provenită de la stat, iar pe viitor se dorește ca aceștia să beneficieze de o sumă mai mare.

Creșterea este plănuită să aibă loc în prima parte a anului, însă este posibil ca așteptarea să aibă loc până în luna artie, atunci când Institutul Național de Statistică va anunța în mod oficial care a fost rata inflației în anul 2023.

Această majorare se va face bineînțeles în funcție de categoriile de vârstă, dar și de rata inflației din anul precedent.

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, a fost declarația pe care a făcut-o joi Ministrul Familiei, Natalia-Elena Intotero.

Citește și: Klaus Iohannis a promulgat legea pensiilor speciale. Ce prevede reforma de care depinde Planul Național de Redresare și Reziliență

În acest sens, alocațiile ar putea să crească cu suma de 87 de lei și, respectiv, 35 de lei, dacă se va lua în calcul indexarea sumelor cu rata inflației din anul precedent.

Natalia-Elena Intotero a mai specificat și faptul că există o posibilitate ca alocațiile lunare de plasament să crească exact așa cum s-a întâmplat și în anul 2022, acestea ajungând la suma de 950 de lei din prezent.

În prezent alocațiile sunt stabilite astfel:

  • copiii cu vârsta de până la 2 ani vor beneficia de o alocație lunară cu o sumă de 631 de lei
  • copiii cu handicap vor beneficia, de asemenea, de o alocație lunară cu o sumă de 631 de lei
  • copiii care au vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani vor beneficia de o alocație lunară cu suma de 256 de lei
  • tinerii care au depășit vârsta de 18 ani vor beneficia, de asemenea, de o alocație lunară cu suma de 256 de lei, doar dacă sunt încă elevi și urmează cursuri liceale sau profesionale.

Citește și: Locul de muncă plătit cu 3000 de euro pe lună. Nu se cere experiență, dar oamenii nu se înghesuie. Ce trebuie făcut

În România, cu toate că titularul dreptului la alocația de stat este copilul, banii sunt încasați de cele mai multe ori în contul unuia dintre părinți sau sunt chiar preluați în mod direct de către aceștia prin mandat poștal.

În ultimii ani, plata alocației s-a procesat în data de 8 a lunii, banii fiind oferiți pentru luna precedentă. În situația în care ziua de 8 va pica în weekend, banii vor fi virați fie vineri, fie luni.

Observator, transmisiuni exclusive din Cairo, locul de plecare spre casă al celor peste 100 de români evacuați din Fâșia... Ce se întâmplă cu peste 100 de români aflați în Fâșia Gaza. Anunțul făcut de Ministerul de Externe...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x