Antena Căutare

Cât a ajuns să coste brânza. E mai scumpă decât carnea de porc în magazine

Brânza a ajuns să aibă un preț mai mare decât porcul. În magazine, cea de capră poate fi cumpărată cu 45 de lei. Totuși, la sate, ciobanii o vând la jumătate din acest preț, cu toate că au cheltuieli mai mari decât anul trecut.

felii de branza langa ardei si rosii
Brânza a ajuns să aibă un preț mai mare decât porcul. În magazine, cea de brânză poate fi cumpărată cu 45 de lei. Totuși, la sate, ciobanii o vând la jumătate din acest preț, cu toate că au cheltuieli mai mari decât anul trecut. | Shutterstock.com

În unele magazine, un kilogram de telemea de capră poate depăși 53 de lei. În acest timp, ciobanii o oferă la prețuri mult mai mici, cu toate că furajele au ajuns să coste dublu față de 2021.

În magazin 45 de lei, la producători mult mai ieftin. Cât costă brânza de capră la piață

În județul Călărași, ciobanul Florin Manta produce un kilogram de brânză de capră cu 16-17 lei și îl comercializează cu 22 de lei. Asta înseamnă că are un câștig de 5-6 lei la fiecare kilogram vândut.

Citește și: Cum influențează consumul de brânză talia ta. Cantitatea pe care o consumi trebuie luată în serios

Seceta a distrus pășunile, așa că ciobanii sunt obligați să cumpere furaje pentru a își crește animalele. Iar acum, față de 2020 și 2021, porumbul și lucerna sunt de două ori mai scumpe. Frica de faliment îi face să investească sume mari în hrana caprelor, cu toate că profitul nu este unul mare.

Citește și: CFR Călători scumpește biletele de tren. Cu cât se majorează prețurile de la 1 iulie 2022

Într-un interviu pentru Digi24, Florin Manta spune că prețul de 40-45 de lei pe un kilogram de brânză de capră nu se justifică.

”Eu produc brânza asta, cu cheltuială de iarnă, cu vară, cu tot, cu tot, o scot la 16 - 17 lei kilogramul.

Până la 22, ăla e câștigul meu. De 5 - 6 lei la kilogramul de brânză. Deci, cum ar veni, la kilogramul de lapte câștig și eu un leu. Și făcând socoteala așa... să o dau cu 45? Speculă mare!”, a afirmat el.

Citește și: Casu marzu, brânza interzisă care este mândria Sardiniei

În același timp, brânza de oaie se vinde cu 35-40 de lei pe kilogram. Mult mai scump decât anul trecut, când plăteam 30 de lei pe kilogram. De vină, spun producătorii, sunt creșterea prețului la carburant și utilități.

Citește și: Cum să păstrezi pe timp de vară brânza mai mult timp în frigider, fără să se altereze și fără să se facă ca o gumă tare

„Este din ce în ce mai greu, dar nu avem ce face. Avem animale de peste 25 de ani. Prețurile s-au majorat cumplit în ultimele luni. Am consumat furaje până aproape de 1 mai, ciobanul costă 20 de milioane, plus mâncare.

Noi rămânem cu foarte puțin după toate aceste cheltuieli. Nici să vinzi toate animale nu ai cum, pentru că nu vom mai supraviețui!”, a mărturisit un producător care vinde brânză în Piața Orizont din Călărași pentru Evz.

Citește și: Ce produs toxic a fost retras din magazinele mari: ”Clienții sunt rugați să nu îl consume!”. În alt supermarket, somon cu Listeria

Care este cauza hepatitei "misterioase", care a făcut ravagii printre copii. Descoperirea tulburătoare făcută ... Alertă ANM! Cod Galben de furtuni, ploi torențiale, grindină și vijelii în mai multe județe din țară! Zonele în care va ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x